Ενίσχυση πωλήσεων 16,5% για τη Cenergy

Ενίσχυση πωλήσεων 16,5% για τη Cenergy

Η εταιρεία ανακοίνωσε υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία για το πρώτο εξάμηνο και σημαντικό ύψος ανεκτέλεστων παραγγελιών

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κινητήρια δύναμη τον κλάδο των καλωδίων η Cenergy Holdings διατήρησε το πρώτο εξάμηνο του 2021 τη δυναμική που ανέπτυξε τα δύο τελευταία χρόνια, η οποία μάλλον θα ενισχυθεί το δεύτερο εξάμηνο, καθώς αναμένεται να ανακάμψει και ο κλάδος της σωληνουργίας – το πρώτο εξάμηνο επηρεάστηκε από την ασθενική παγκόσμια ζήτηση για σωλήνες χάλυβα και την εγκατάλειψη σημαντικών ενεργειακών έργων στην αγορά των ΗΠΑ. Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο κατά 16,5% σε ετήσια βάση, υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία, με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ξεπερνά τα 47 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2021 (+11,3% σε ετήσια βάση) και σημαντικό ύψος ανεκτέλεστων παραγγελιών, στα 600 εκατ. ευρώ στις 30.6.2021, εξέλιξη που σηματοδοτεί δυναμική ανάπτυξη για το μέλλον. Σήμερα το ανεκτέλεστο της εταιρείας είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς εξασφαλίστηκαν νέες παραγγελίες εντός του τρίτου τριμήνου 2021. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 16%, σε 486 εκατ. ευρώ, χάρη στην επιτυχημένη εκτέλεση έργων καλωδίων από το προηγούμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο, καθώς και στην ισχυρή ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα, παράλληλα με τις υψηλές τιμές μετάλλων (LME). 

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση στον κλάδο σωλήνων χάλυβα αντιμετώπισε δυσκολίες, καθώς τα έργα μεταφοράς ορυκτών καυσίμων δεν έχουν ανακάμψει ακόμα από την πρόσφατη κρίση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πωλήσεις στον κλάδο καλωδίων επιταχύνθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου καλύπτοντας τη διαφορά στους σωλήνες χάλυβα και οδηγώντας τελικά σε αύξηση 13% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2021. Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 11% στα 48 εκατ. ευρώ, αφού η επιτυχημένη εκτέλεση ενεργειακών έργων διατήρησε τη λειτουργική κερδοφορία σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τη χαμηλή απασχόληση στις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου της Σωληνουργεία Κορίνθου. Αντίθετα, το EBITDA επηρεάστηκε από τις διακυμάνσεις τιμών των μετάλλων και διαμορφώθηκε περίπου στα 39 εκατ. ευρώ (-3,4% σε ετήσια βάση). Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν περαιτέρω κατά 2,6 εκατ. ευρώ (-16% σε ετήσια βάση) και έφτασαν τα 14 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 12,2 εκατ. ευρώ, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το περυσινό πρώτο εξάμηνο. Αντίθετα, τα κέρδη μετά από φόρους της περιόδου αυξήθηκαν σημαντικά έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου πέρυσι και έφτασαν τα 11,6 εκατ. ευρώ (8,1 εκατ. ευρώ για το 1ο εξάμηνο του 2020), αγγίζοντας το 2,4% των πωλήσεων (έναντι 1,9% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020), καθώς οι ελληνικές θυγατρικές επωφελήθηκαν από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 24% σε 22% σε σχέση με τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, η δυναμική του κλάδου καλωδίων αναμένεται να συνεχίσει να ωφελείται από το σημαντικό χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων έργων (π.χ. ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης – Νάξου και έργο Vesterhav στη Δανία) και τις ισχυρές προοπτικές του τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, όπου η Hellenic Cables πρωταγωνιστεί διεθνώς.

Βελτιωμένες επιδόσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, θα έχει και η «Σωληνουργεία Κορίνθου», καθώς αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση από ορυκτά καύσιμα, με τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια να αυξάνεται ταχύτερα από την παραγωγική ικανότητα των ΑΠΕ, επομένως σε υψηλότερα επίπεδα θα οδηγηθεί και η ζήτηση για σωλήνες χάλυβα. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης ενισχύονται και από το γεγονός ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε συνολικά εξειδικευμένων και πιστοποιημένων εταιρειών παγκοσμίως για έργα ενεργειακής μετάβασης, όπως η μεταφορά μέσω των αγωγών, όχι μόνο φυσικού αερίου αλλά μελλοντικά και υδρογόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή