ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μυτιληναίος: «Δεν μπορεί να υπάρξει πράσινη μετάβαση χωρίς το φυσικό αέριο»

Προειδοποίηση από Ευ. Μυτιληναίο για την τέλεια καταιγίδα στην αγορά ενέργειας

Μυτιληναίος: «Δεν μπορεί να υπάρξει πράσινη μετάβαση χωρίς το φυσικό αέριο»

«Η άνοδος της τιμής στο φυσικό αέριο έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε αναλογικά είναι σαν η βενζίνη –από το 1,6 ευρώ που πωλείται σήμερα– να είχε αυξηθεί στα 7 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας χθες σε αναλυτές.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης των επιδόσεων της Mytilineos το α΄ εξάμηνο του έτους, ο κ. Μυτιληναίος περιέγραψε ως εξής την κατάσταση που διαμορφώνεται εν μέσω των ανατιμήσεων στην αγορά ενέργειας: «The perfect storm. Είμαστε στο έλεος του χειμώνα. Αν είναι βαρύς, θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα. Δεν θέλω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο μιας κακοκαιρίας τύπου “Μήδειας” σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο επιχειρηματίας χαρακτήρισε μεγάλο κίνδυνο σε αυτήν τη φάση τους απλήρωτους λογαριασμούς, «ένα θέμα για το οποίο δεν μιλάει κανείς».

Αναφερόμενος στα σταθερά τιμολόγια σημείωσε πως δεν είναι ακόμη στην κουλτούρα του καταναλωτή: «Οταν ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα από αυτό που πρέπει, θα είναι όλα καλά. Οταν οι τιμές δεν θα είναι συμφέρουσες βάσει του τιμολογίου του, θα σπάει το συμβόλαιο και οι εταιρείες θα πρέπει να αντισταθμίζουν τις απώλειες, αν δεν έχουν ήδη προνοήσει γι’ αυτό. Εμείς εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και είναι στον σχεδιασμό μας να προσφέρουμε τέτοιου είδους τιμολόγια».

Ως προς το ενδεχόμενο αύξησης στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, συνομιλώντας με τους αναλυτές παρατήρησε ότι δεν πήραν επί της ουσίας θέση από το βήμα της ΔΕΘ ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς είναι ένα θέμα που «καίει».

«Πλέον η ΔΕΗ δεν έχει τον κοινωνικό ρόλο που είχε πριν, καθώς η τωρινή διοίκηση τη λειτουργεί περισσότερο με τη λογική της επιχείρησης, με την προσοχή της στραμμένη στους μετόχους της και στα αποτελέσματά της, και λιγότερο ως μια εταιρεία κοινής ωφελείας», σχολίασε ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος επιπλέον χαρακτήρισε αγώνα επιβίωσης τη λιανική πώληση στην ηλεκτρική ενέργεια: Το περιθώριο κέρδους είναι μικρό και απλώς προστίθεται στα κέρδη από άλλες δραστηριότητες.

«Θέλω να πω το εξής. Είναι πρόωρη η κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ηλεκτροδότησης, πόσω μάλλον για να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας. Αυτό φάνηκε και με τις πρόσφατες πυρκαγιές, με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν μόλις το 5% του ηλεκτρικού ρεύματος», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μυτιληναίος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι φιλόδοξοι στόχοι για την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων καθιστούν ακόμη πιο σημαντικό τον ρόλο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα. «Πράσινη μετάβαση χωρίς αέριο δεν μπορεί να υπάρξει».

Η εξάρτηση της Κεντρικής Ευρώπης και ειδικότερα της Γερμανίας από τη Ρωσία είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο ασκούνται πιέσεις στην αγορά φυσικού αερίου, την ώρα που ο αγωγός Nord Stream 2 έχει μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, για την Ευρώπη ο Nord Stream 2 είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, διότι έτσι εξασφαλίζεται ότι σε περιόδους υψηλής ζήτησης όπως η παρούσα δεν χρειάζεται να καταφύγει στις εισαγωγές LNG μέσω πλοίων, μια διαδικασία που είναι χρονοβόρα.

Το θέμα του αγωγού Nord Stream 2 είναι γεωπολιτικό και δεν προβλέπεται να βρεθεί άμεσα μια λύση, καθώς στη Γερμανία έχουν την Κυριακή τις εκλογές, από τις οποίες δύσκολα θα προκύψει ξεκάθαρος νικητής, παρατήρησε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας: «Το ερώτημα είναι με ποιον πρωθυπουργό θα μπει σε διαπραγματεύσεις η Γερμανία με τη Ρωσία, γιατί όπως και να το κάνουμε το Βερολίνο ηγείται σε αυτές τις συνομιλίες». 

Το αλουμίνιο

Τόσο ο κ. Μυτιληναίος όσο και στελέχη της εταιρείας εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία της Mytilineos ως προς τις δραστηριότητες που αφορούν το αλουμίνιο: «Τα επόμενα χρόνια, ο κλάδος της μεταλλουργίας θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στον όμιλο, με καλά νούμερα».

Το αλουμίνιο διαπραγματεύεται κοντά στα 3.000 δολάρια, όπως και το 2007, ωστόσο η παρούσα περίοδος έχει δομικές διαφορές σε σχέση με το 2007, οπότε και οι τιμές σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία ήταν υπερβολικά υψηλές. Επί του παρόντος, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η Κίνα και τα σχέδια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η παραγωγή αλουμινίου απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και το Πεκίνο έχει θέσει όριο στην παραγωγή του. Ωστόσο, οι ανάγκες της δεν καλύπτονται με τους περιορισμούς αυτούς και έτσι θα αναγκαστεί να καταφύγει στις εισαγωγές του βασικού μετάλλου: «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε την παραγωγική δυναμικότητα του αλουμινίου στους 250.000 τόνους».

Κλείνοντας ο κ. Μυτιληναίος τόνισε: «Η ρευστότητα που διαθέτει η εταιρεία και η δυνατότητα να δανείζεται με 2% επιτόκιο αποτελούν ένα στόχο που θέλω να διατηρήσω. Οι κινήσεις που κάνουμε γίνονται με μέτρο και με ασφάλεια για τους μετόχους μας. Η εταιρεία αλλάζει κλίμακα και οδεύουμε προς μια καλύτερη πορεία».