Σύννεφα στην ανάκαμψη της Βρετανίας

Σύννεφα στην ανάκαμψη της Βρετανίας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οικονομικές δυσκολίες της Βρετανίας πολλαπλασιάζονται και υπονομεύουν το κλίμα ευφορίας, το οποίο έχει δημιουργηθεί μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας. Οι πολιτικοί παράγοντες έχουν να κάνουν ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς για να επιφέρουν ισορροπία.

Από τη μια πλευρά τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με επώδυνες αυξήσεις τιμών, ενόσω η κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση συμπίπτει με ελλείψεις σε εργατικά χέρια και αγαθά λόγω πανδημίας και εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία το υπουργείο Οικονομικών αποσύρει τα μέτρα στήριξης και αρωγής προς όσους κατά τη διάρκεια της κρίσης έχασαν τη δουλειά τους. Οι τάσεις αυτές έχουν ήδη κάνει την ανάκαμψη σχεδόν να διακοπεί, ενώ παράλληλα περιπλέκουν τους υπολογισμούς του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, για το πότε θα θέσει ένα τέλος στο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας. Συν τοις άλλοις δυσχεραίνουν το έργο και του υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος έχει αναλάβει μια οικονομία υστερούσα εν συγκρίσει με τις άλλες των υπόλοιπων κρατών-μελών της «Ομάδας των Επτά». Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG Βρετανίας, Γιάελ Σέλφιν, «διαπιστώσαμε ότι κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης έγιναν ορατές περισσότερες αδυναμίες, όπως, επί παραδείγματι, τα προβλήματα της προμηθευτικής αλυσίδας, καθώς και η προοπτική να ανέλθει ο δείκτης της ανεργίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν τον Αύγουστο κατά 3,2% υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας. Ο διοικητής θα χρειαστεί να απευθύνει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, ούτως ώστε να του εξηγήσει πού οφείλεται η τόση απόκλιση.

Η τράπεζα αναμένει έως τα τέλη του τρέχοντος έτους ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 4% και στη συνέχεια να εξασθενήσει, αγγίζοντας τα επίπεδα του στόχου. Οι καταναλωτές σε πρόσφατη έρευνα τόνιζαν ότι προβλέπουν μια ανοδική στροφή στον πληθωρισμό, μια εντύπωση την οποία ο κ. Μπέιλι θα πρέπει να εξετάσει ώστε να αποτρέψει οι υψηλότερες τιμές να μετασχηματισθούν σε αιτήματα για υψηλότερους μισθούς. «Οντως θα πρέπει να διακριβώσουν εάν ορισμένοι από τους κινδύνους, που σχετίζονται με την ενίσχυση του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα αντισταθμιστούν από τις αντίστροφες τάσεις», παρατηρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος Βρετανίας και Ευρωζώνης της Nomura, Τζορτζ Μπάκλεϊ. Εν κατακλείδι, η ανάκαμψη επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο. Ο ένας λόγος είναι ότι οι δυσκολίες στις προσλήψεις έκαναν τις εταιρείες να μην επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και ο άλλος ότι τα εμπόδια στην προμηθευτική αλυσίδα άδειασαν τα ράφια και ανέσχεσαν την παραγωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή