ΕΝΦΙΑ: Σε περισσότερους φέτος η έκπτωση 50%

ΕΝΦΙΑ: Σε περισσότερους φέτος η έκπτωση 50%

Τον μισό φόρο θα πληρώσουν 1.272.745 φορολογούμενοι λόγω μειωμένου εισοδήματος

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 2,58 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο «λογαριασμός» του φετινού ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπως αυτά προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης για 6,2 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Τα στατιστικά των εκκαθαριστικών, που αναρτήθηκαν προχθές στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στην ιστοσελίδα myAADE.gov.gr, δείχνουν ότι οι δικαιούχοι έκπτωσης 50% έφτασαν το 1.272.745, δηλαδή 52.269 παραπάνω από πέρυσι. Οσον αφορά, δε, το κόστος αυτών των εκπτώσεων, ανέβηκε κατά 3,5 εκατ. ευρώ κι έφτασε τα 80,781 εκατ. ευρώ. H αύξηση των δικαιούχων είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης κατά το προηγούμενο έτος των εισοδημάτων, συνεπεία της πανδημικής κρίσης. Ουσιαστικά, τα εισοδήματά τους μειώθηκαν τόσο ώστε να γίνουν δικαιούχοι της έκπτωσης 50%. Αντίθετα, έχουν μειωθεί οι φορολογούμενοι με πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Το περυσινό έτος περίπου 64.414 δεν κατέβαλαν τον ΕΝΦΙΑ καθώς πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια, ενώ φέτος ο αριθμός των δικαιούχων της πλήρους απαλλαγής περιορίστηκε σε 62.236.

Συνολικά, πάντως, η βεβαίωση του φετινού φόρου έβγαλε 29,5 εκατ. ευρώ παραπάνω από πέρυσι κι έτσι 6.214.444 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά 2,587 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στη συγκέντρωση περισσότερων δικαιωμάτων ακινήτων σε λιγότερα φυσικά πρόσωπα, κάτι που φαίνεται και από την αύξηση του συμπληρωματικού φόρου φυσικών προσώπων κατά 10 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, είναι αποτέλεσμα των αλλαγών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι στο Ε9 μετά την υποχρέωση δήλωσης των «αδήλωτων τετραγωνικών» στους δήμους, όπου διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές και στην εφορία. 

Από το ποσό των 2,58 δισ. ευρώ, 860 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, καθώς η δόση του Οκτωβρίου είναι διπλή (περιλαμβάνει και τη δόση του Σεπτεμβρίου), ενώ το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι εάν οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους συνεπεία της υγειονομικής κρίσης και των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

1. Ο συνολικός φόρος που βεβαιώθηκε ανήλθε σε 3,25 δισ. ευρώ. Ο κύριος ΕΝΦΙΑ ανήλθε σε 2,6 δισ. ευρώ και ο συμπληρωματικός φόρος σε 646,38 εκατ. ευρώ. Μετά τις μειώσεις και τις απαλλαγές ύψους 667,69 εκατ. ευρώ ο φόρος περιορίζεται στα 2,58 δισ. ευρώ.

2. Ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στο ποσό των 2,093 δισ. ευρώ, ενώ των νομικών προσώπων στα 494 εκατ. ευρώ.

3. Οι μειώσεις 10%-30%, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας, διαμορφώθηκαν σε 578,93 εκατ. ευρώ.

Ο φόρος θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη τον Σεπτέμβριο. Οσοι επιθυμούν μπορούν να πληρώσουν διπλή δόση τον Οκτώβριο (δηλαδή και του Σεπτεμβρίου) χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί τον Φεβρουάριο του 2022. Για όσους χρειάζονται περισσότερες δόσεις υπάρχει η πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που προσφέρει έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει το 5,32% για τις 12 δόσεις και το 6,82% για τις 24 δόσεις.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή