Συνεργασίες με τράπεζες με ατού το πανελλαδικό δίκτυο επιδιώκουν τα ΕΛΤΑ

Συνεργασίες με τράπεζες με ατού το πανελλαδικό δίκτυο επιδιώκουν τα ΕΛΤΑ

Λήγει η σύμβαση με τη Eurobank. Πλεονέκτημα τα 600 καταστήματα που έχουν ήδη εκπαιδευμένο προσωπικό σε τραπεζικές συναλλαγές

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναλλακτικές αξιοποίησης του δικτύου φυσικών καταστημάτων τους, πέραν των ταχυδρομικών υπηρεσιών –συμπεριλαμβανομένης αυτής των τραπεζικών συναλλαγών– αξιολογούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού τους σχεδίου. Ορισμένες πρώτες επαφές τόσο με ελληνικές συστημικές τράπεζες όσο και με μικρότερες εμπορικές τράπεζες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και χαρακτηρίζονται ελπιδοφόρες. Σημειώνεται πως τα ΕΛΤΑ λειτουργούν σήμερα πανελλαδικό δίκτυο 1.400 καταστημάτων, εκ των οποίων τα 600 έχουν εκπαιδευμένο σε τραπεζικές συναλλαγές προσωπικό, αφού παρέχουν ήδη τραπεζικές υπηρεσίες.

Οι νέες συνεργασίες με τράπεζες εξετάζονται τώρα επειδή τον Δεκέμβριο λήγει η αποκλειστική συνεργασία που έχουν τα ΕΛΤΑ με τη Eurobank, από την περίοδο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για τη χρήση του δικτύου από την τράπεζα. Ετσι ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές των ΕΛΤΑ. Οι συζητήσεις αυτές περιλαμβάνουν βεβαίως και την προοπτική ανανέωσης της σύμβασης με την Eurobank.

Το εγχείρημα βασίζεται στην παραδοχή πως οι συστημικές τράπεζες, που τα τελευταία χρόνια έχουν συρρικνώσει το δίκτυό τους επικεντρώνοντας στην κερδοφορία, θα αξιολογούσαν θετικά μια συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, αφού το δίκτυο του οργανισμού με τα 1.400 σημεία παρουσίας σε όλη τη χώρα παρέχει την ευχέρεια διεύρυνσης της αγοράς, ειδικά σε απομακρυσμένα σημεία της επικράτειας. Εν τω μεταξύ, ακόμα εντονότερο ενδιαφέρον φέρεται να δείχνει μη συστημική εμπορική τράπεζα, που θέλει να αναπτύξει περαιτέρω το δίκτυό της, ενδεχομένως ακόμα και με αποκλειστική συνεργασία με τα ΕΛΤΑ. Να σημειωθεί πως από τα 1.400 καταστήματα του δικτύου των ΕΛΤΑ, εκτός από τα 600 που έχουν εκπαιδευμένο προσωπικό και παρέχουν ήδη τραπεζικές υπηρεσίες, 750 διαθέτουν σημεία με προϋποθέσεις άμεσης εγκατάστασης και τροφοδότησης ΑΤΜ.

Νωρίτερα φέτος τα ΕΛΤΑ ξεκίνησαν υλοποίηση προγράμματος μετασχηματισμού και ολοκλήρωσαν πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 εργαζομένων, το οποίο σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ενέργειες του προγράμματος αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου τα επόμενα έτη. Στις αρχές Σεπτεμβρίου δε, άρχισε να λειτουργεί στις εγκαταστάσεις των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι νέα ρομποτική και πλήρως ψηφιακή εγκατάσταση εξοπλισμού διαλογής αντικειμένων. 

Τα κέρδη μετά φόρων των Ελληνικών Ταχυδρομείων για το 2020 διαμορφώθηκαν σε 9,6 εκατ. ευρώ (έναντι 20 εκατ. το 2019), εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην αναγνώριση αναβαλλόμενου εσόδου, λόγω της είσπραξης αποζημίωσης για την καθολική υπηρεσία, για την οποία είχε αναγνωριστεί αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση. Σημειώνεται ότι το 2018 ο όμιλος είχε καταγράψει ζημίες 20 εκατ. ευρώ και άλλα 14 εκατ. το 2017.

Τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, καθώς, μεταξύ άλλων, τα κέρδη από την ΕΛΤΑ Courier αυξάνονται τόσο λόγω της αυξημένης ζήτησης που δημιούργησε η πανδημία και η παράλληλη γιγάντωση του ηλεκτρονικού εμπορίου όσο και λόγω της συμφωνίας συνεργασίας με την Amazon που υπεγράφη τον Απρίλιο με αντικείμενο τη διανομή των προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας στο σύνολο της ελληνικής επικρατείας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή