Η στροφή των κεντρικών τραπεζών πιέζει τα ομόλογα

Η στροφή των κεντρικών τραπεζών πιέζει τα ομόλογα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας οι αγορές κρατικών ομολόγων των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών, καθώς κεντρικές τράπεζες των χωρών του G10 προχωρούν ή ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εφαρμογή μιας λιγότερο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής. Τα πρόσφατα στοιχεία για τους δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας ΡΜΙ από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως έδειξαν νέα υποχώρηση τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας περαιτέρω μικρή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες παραγωγής συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τη δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα, ενώ η ζήτηση για υπηρεσίες φαίνεται να έχει μειωθεί μετά την ισχυρή άνοδο που καταγράφηκε αμέσως μετά το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών. 

Εντούτοις, ορισμένες από τις κεντρικές τράπεζες του G10 συνεχίζουν να θεωρούν ότι τα σημάδια επιβράδυνσης αντανακλούν παροδικούς παράγοντες που γρήγορα θα εξασθενίσουν και εκτιμούν ότι η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων δεν αποκλείεται να διαρκέσει τελικά περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις. Με αυτό το σκεπτικό, η ΒοΕ (Κεντρική Τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου) υποστήριξε στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη ότι ορισμένες εξελίξεις στην οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενισχύσει το ενδεχόμενο υιοθέτησης μιας πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής, υποδηλώνοντας πιθανότατα τη συνεχιζόμενη βελτίωση στην αγορά εργασίας και την παρατεταμένη άνοδο του πληθωρισμού. Σε συνέχεια της ανακοίνωσης αυτής, η οποία δημοσιεύτηκε την ίδια ημέρα με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας να αυξήσει τα επιτόκια της, η πρώτη επιτοκιακή αύξηση μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών του G10 από την αρχή της πανδημίας, η προθεσμιακή αγορά προεξοφλεί άνοδο 15 μ.β. στα επιτόκια της ΒοΕ μέχρι τον Μάρτιο του 2022 και συνολική αύξηση πάνω από 50 μ.β. μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι, υπό την προϋπόθεση απουσίας αρνητικών εξελίξεων στο μέτωπο της οικονομίας, η ΒοΕ φαίνεται ότι θα εισέλθει σε κύκλο αύξησης των επιτοκίων πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Σε συνέχεια της επίσημης ανακοίνωσης της Fed την Τετάρτη και των δηλώσεων του επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου, η αγορά τιμολογεί την πρώτη αύξηση στα αμερικανικά επιτόκια ύψους 25 μ.β. προς τα τέλη του 2022.

Στις αγορές συναλλάγματος, η στερλίνα και η νορβηγική κορώνα ενισχύθηκαν μετά τις σχετικές ανακοινώσεις από τις αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολ. αποδείχθηκε ανθεκτική στο «επιθετικό» ύφος της Fed καταφέρνοντας να ανέλθει εκ νέου πάνω από την περιοχή του 1,17 στο τέλος της εβδομάδας, μετά από προσωρινή πτώση σε χαμηλό ενός μήνα 1,1680 την Τετάρτη, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητη σε εβδομαδιαία βάση.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή