Οι αδελφοί Αντετοκούνμπο, ο Ελληνας fund manager και τα «τρίποντα» στη Wall Street

Οι αδελφοί Αντετοκούνμπο, ο Ελληνας fund manager και τα «τρίποντα» στη Wall Street

Μέτοχοι της Catalio του Γιώργου Πετρόχειλου οι αδελφοί Αντετοκούνμπο

5' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Οι αδελφοί Αντετοκούνμπο, ο Ελληνας fund manager και τα «τρίποντα» στη Wall Street-1

Με επενδυτικό προσανατολισμό στον χώρο της βιοτεχνολογίας, ο Ελληνας διαχειριστής κεφαλαίων έχει συγκεντρώσει μέσα σε 18 μήνες κεφάλαια υπό διαχείριση που υπερβαίνουν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια με όχημα την Catalio Capital Management, αλλά και επιπλέον 225 εκατομμύρια δολάρια μέσω της δημόσιας εγγραφής στον Nasdaq μιας εταιρείας-λευκής επιταγής (SPAC), της Healthcor Catalio Special Purpose Acquisition Corp, για εξαγορές στον ίδιο κλάδο.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρει στην «Κ», ετοιμάζει ένα νέο επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα το Λονδίνο και στόχο να συγκεντρώσει αρχικά κεφάλαια της τάξεως των 200 εκατομμυρίων για τοποθετήσεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ο νεαρός fund manager, απόφοιτος του Johns Hopkins University, δηλώνει πως θα ήθελε να είναι μέρος της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και της συνολικότερης προσπάθειας που συντελείται στη χώρα για την ανάπτυξη καινοτόμων κλάδων.

Ο Γιώργος Πετρόχειλος τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών, πριν ταξιδέψει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να σπουδάσει. Αρχικά ακολούθησε κατεύθυνση πολιτικού μηχανικού στο Johns Hopkins, επηρεασμένος από την οικογενειακή κατασκευαστική επιχείρηση, αλλά πριν ξεκινήσει το τρίτο έτος μεταπήδησε στο finance. Μετά την αποφοίτησή του το 2013, εντάχθηκε στην Camden Partners, μια εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που προέκυψε από την απόσχισή της από την T. Rowe Price. Στην Camden Partners, μαζί με τον δρα Jacob Vogelstein, ανέπτυξε τον βραχίονα βιοεπιστημών της εταιρείας, επενδύοντας σε εταιρείες βιοϊατρικής τεχνολογίας. Το 2020, ο Γιώργος και ο Jacob αποχώρησαν από την Camden και ίδρυσαν τη δική τους επενδυτική εταιρεία στη Νέα Υόρκη, την Catalio Capital Management, με αρχικά κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Η «επιτροπή σοφών»

Στο μεταξύ, η επενδυτική τους προσέγγιση φαίνεται πως προσείλκυσε ενδιαφέρον από την επενδυτική και την επιστημονική κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό διότι η Catalio στην επενδυτική της επιτροπή οικοδόμησε μια ομάδα συμβούλων που καθιστά ιδιαίτερα αξιόπιστη την αξιολόγηση των εταιρειών στις οποίες επενδύει: Ο Γιώργος Πετρόχειλος και ο συνεταίρος του έχουν εκχωρήσει ένα 25% του μετοχικού κεφαλαίου της επενδυτικής εταιρείας τους σε μια «επιτροπή σοφών», μια ομάδα 30 εγνωσμένου κύρους επιστημόνων, οι οποίοι ταυτόχρονα έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι επιτυχημένες εταιρείες βιοτεχνολογίας. 

Η επιτροπή αυτή περιλαμβάνει προσωπικότητες όπως τον βραβευμένο με Νομπέλ France Arnold του California Institute of Technology, ο οποίος συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της Google, τον παγκοσμίου φήμης Bert Vogelstein στο Johns Hopkins, που ίδρυσε την EXACT Sciences, τον νομπελίστα Thomas Sudhof στο Stanford, που είναι και στο διοικητικό συμβούλιο της Sanofi, τον πρωτοπόρο γενετιστή (CRISPR) George Church του Harvard, ο οποίος ίδρυσε την Editas Medicine, και την πρώην Chief Medical Officer της Pfizer, Freda Lewis-Hall. Πρόεδρος, δε, της Catalio είναι ο Edward Mathias, ένας από τους ιδρυτικούς εταίρους του Carlyle Group, που διαχειρίζεται 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Ετσι, η Catalio Capital Management έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία επενδύσεων πολλαπλών στρατηγικών, επενδύοντας αποκλειστικά στη βιοτεχνολογία με τρεις στρατηγικές: ιδιωτικά κεφάλαια (private equity), πιστωτικές ευκαιρίες (credit) και μετοχές (equity). Το σύνολο των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Επενδύει σε καινοτόμες εταιρείες βιοτεχνολογίας του κλάδου υγείας

Οι αδελφοί Αντετοκούνμπο, ο Ελληνας fund manager και τα «τρίποντα» στη Wall Street-2
Στο χαρτοφυλάκιο της Catalio Capital περιλαμβάνονται συμμετοχές όπως η Thrive Before Detection και η εισηγμένη εταιρεία μονοκλωνικών αντισωμάτων AbCellera Biologics.

Στο χαρτοφυλάκιο της Catalio Capital Management περιλαμβάνονται συμμετοχές σε εταιρείες όπως η Thrive Before Detection, μια εταιρεία έγκαιρης διάγνωσης καρκίνου που συστάθηκε από τον Ελληνα επιστήμονα Νικ Παπαδόπουλο στο Johns Hopkins και η οποία εξαγοράστηκε από την EXACT Sciences έναντι 2,2 δισεκατομυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2020, η εισηγμένη εταιρεία μονοκλωνικών αντισωμάτων AbCellera Biologics, η εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης φαρμάκων Recursion Pharmaceuticals, η εταιρεία πλατφόρμας ψυχικής υγείας atai Life Sciences και η εταιρεία παροχής υπηρεσιών πρόσβασης σε πρωτοπόρες μεθόδους προώθησης ψυχικής υγείας Compass Pathways.

Φέτος τον Ιανουάριο η Catalio λάνσαρε και ένα SPAC (Special Purpose Acquisition Company). Τα SPAC είναι εταιρείες που εισάγονται στο χρηματιστήριο χωρίς καμία εμπορική δραστηριότητα, με μόνο στόχο να εξαγοράσουν προσεχώς μια ιδιωτική επιχείρηση μετατρέποντάς την αυτόματα σε εισηγμένη, χωρίς την παραδοσιακή διαδικασία της δημόσιας εγγραφής και με «προίκα» τα αντληθέντα κεφάλαια. Το SPAC του Πετρόχειλου είναι η Healthcor Catalio Special Purpose Acquisition Corp. που συγκέντρωσε 225 εκατομμύρια δολάρια εισαγόμενη στον Nasdaq. Ο Γιώργος Πετρόχειλος, που είναι ο επικεφαλής του εν λόγω SPAC, τον Ιούλιο ανακοίνωσε πως θα εξαγοράσει τη Hyperfine, τη δημιουργό της πρώτης φορητής συσκευής μαγνητικής τομογραφίας που είναι πλήρως αδειοδοτημένη από τις αμερικανικές αρχές (FDA). Ποιοι μπήκαν στο μετοχικό κεφάλαιο του SPAC; Μερικά από τα πιο γνωστά επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ των οποίων οι Bain Capital, ARK Investment Management, Deerfield Management και Perceptive Advisors.

Εν τω μεταξύ, πρόσφατα έγινε γνωστό πως τέσσερις δισεκατομμυριούχοι επενδυτές απέκτησαν μειοψηφικές συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο της Catalio Capital Management. Ο ένας είναι ο Stanley Druckenmiller, ο ιδρυτής της Duquesne Capital Management με έδρα τη Νέα Υόρκη, ένα hedge fund με πολύ υψηλές επιδόσεις. Ο άλλος είναι ο Philippe Laffont, ιδρυτής της Coatue Management με έδρα τη Νέα Υόρκη, μια παγκόσμια εταιρεία επενδύσεων με 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια υπό διαχείριση που επικεντρώνονται στην τεχνολογία. Επίσης, μερίδιο έχει αποκτήσει ο Alan Howard, ιδρυτής του λονδρέζικου private equity Brevan Howard, ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds στην Ευρώπη, αλλά και ο Jeff Vinik, ο οποίος διαχειριζόταν το Magellan Fund της Fidelity και τώρα είναι ο ιδιοκτήτης των πρωταθλητών του αμερικανικού επαγγελματικού χόκεϊ επί πάγου NHL Tampa Lightning και μέτοχος μειοψηφίας τόσο της επαγγελματικής ομάδας μπέιζμπολ Boston Red Sox όσο και ενός από τους πιο πετυχημένους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του κόσμου, της Liverpool F.C. Από τώρα και στο εξής στο ρόστερ των μετόχων της Catalio Capital θα περιλαμβάνονται και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τον αδελφό του, Θανάση.

Πρόσφατα, η Catalio άνοιξε το πρώτο της ευρωπαϊκό γραφείο στο Λονδίνο με στόχο, όπως προαναφέρθηκε, την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε ομίλους βιοϊατρικής και βιοτεχνολογίας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου η εταιρεία σχεδιάζει να είναι πιο ενεργή τα επόμενα τρίμηνα, όπως εξηγούν πηγές του fund.

Τα funds και οι μέτοχοι

• Catalio Capital Management: κεφάλαια υπό διαχείριση 1,1 δισ. δολ.
• Healthcor Catalio Special Purpose Acquisition Corp: κεφάλαια 225 εκατ. δολ.
• Catalio European Office: στόχος η άντληση κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. δολ.
Μεταξύ των μετόχων είναι:
• Γιάννης Αντετοκούνμπο.
• Γιώργος Πετρόχειλος.
• Jacob Vogelstein.
• Stanley Druckenmiller (Duquesne Capital Management).
• Philippe Laffont (Coatue Management).
• Alan Howard (Brevan Howard).
• Jeff Vinik (Ex Magellan Fund).
• France Arnold (California Institute of Technology, Sanofi).
• Bert Vogelstein (EXACT Sciences).
• Thomas Sudhof (Standord).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή