Βελτίωση μεγεθών το α΄ εξάμηνο για την ΕΥΑΘ

Βελτίωση μεγεθών το α΄ εξάμηνο για την ΕΥΑΘ

Τα μετά φόρων κέρδη έχουν ενισχυθεί κατά 22,7%, στα 6 εκατ. ευρώ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιωμένα μεγέθη εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, η ΕΥΑΘ, της οποίας η διοίκηση κάνει λόγο για επιστροφή στα επίπεδα πριν από την εκδήλωση της πανδημίας. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 1,28%, σε 35 εκατ. ευρώ, ενώ ενισχυμένο, κατά 7,71%, είναι το κόστος πωλήσεων που ανήλθε σε 23 εκατ. ευρώ. Η άνοδος αυτή σχετίζεται με τις αυξημένες συντηρήσεις και επισκευές που προβλέπει η νέα σύμβαση για την τρέχουσα λειτουργία, αλλά και τη λειτουργική – ενεργειακή αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στη Σίνδο. Αύξηση κατά 8%, στα 11 εκατ. ευρώ, κατέγραψαν σε ετήσια βάση τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς. Τα προ φόρων όσο και τα μετά φόρων κέρδη έχουν ενισχυθεί κατά 14,6%, στα 8,5 εκατ. ευρώ και κατά 22,7%, στα 6 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

«Το εξάμηνο του 2021 και σε ένα περιβάλλον lockdown στο μεγαλύτερο μέρος του, καταφέραμε να “επανέλθουμε”, με αυξημένο τζίρο και κέρδη και μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια. Το αυξημένο κόστος πωλήσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στα “πράσινα” έργα στην ΕΕΛΘ, προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ, που θα την αναβαθμίσουν λειτουργικά και ενεργειακά, με μακροπρόθεσμο βέβαια στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας της. Επιταχύνουμε τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό για τη βέλτιστη υποστήριξη των πελατών μας, αυξάνουμε τα έσοδά μας, διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα λειτουργικά μας έξοδα. Παράλληλα, ενισχύουμε την εξωστρέφειά μας με νέες συνέργειες και εφαρμόζουμε βιώσιμες πρακτικές διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς λειτουργίας μας», ανέφερε χθες, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Ανθιμος Αμανατίδης.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της ΕΥΑΘ αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 17%, στα 96 εκατ. ευρώ έναντι 82 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2020. Η εισηγμένη διαθέτει ίδια κεφάλαια 183,2 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

Η ΕΥΑΘ υλοποιεί επενδύσεις της τάξεως των 175 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν την επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 21,7 εκατ. ευρώ, και τα αποχετευτικά έργα ολοκλήρωσης της σύνδεσης των χαμηλών περιοχών Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ. Οπως και η επέκταση του τηλε-έλεγχου και αυτοματισμού του δικτύου ύδρευσης (3,35 εκατ. ευρώ), η συμφωνία-πλαίσιο για την ενίσχυση και επισκευή του υδαταγωγού της Αραβησσού (3,37 εκατ.), τα αποχετευτικά έργα αντλιοστασίων, καταθλιπτικών αγωγών και παραλιακού αγωγού (5,4 εκατ.), ενώ συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο της αντικατάστασης υδρομέτρων.

Η εταιρεία επενδύει, ως αυτοπαραγωγός, και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), έχοντας, κατά το πρώτο εξάμηνο, ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης αδειών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή