Άμεση ανάλυση – Γερμανία και Ευρώπη: Σήμα χαλάρωσης

Άμεση ανάλυση – Γερμανία και Ευρώπη: Σήμα χαλάρωσης

Τα προγνωστικά μοιάζουν να επιβεβαιώνονται: πρώτο κόμμα, έστω οριακά, το SPD, με τον Όλαφ Σολτς να έχει τον πρώτο λόγο για την καγκελαρία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προγνωστικά μοιάζουν να επιβεβαιώνονται: πρώτο κόμμα, έστω οριακά, το SPD, με τον Όλαφ Σολτς να έχει τον πρώτο λόγο για την καγκελαρία. Ο υποψήφιος του CDU-CSU, Άρμιν Λάσετ, κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής, ενώ το κόμμα του καταγράφει τη χειρότερη εκλογική επίδοση στην ιστορία του.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Live – Γερμανικές εκλογές: Όλες οι εξελίξεις

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ένας συνασπισμός με το τους Πράσινους και το οικονομικά φιλελεύθερο, δημοσιονομικά συντηρητικό FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες). Μαζί, τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν πάνω από 400 από τις 740 έδρες της Bundestag. Εναλλακτικά, υπάρχει η πιθανότητα – μικρή – να κυβερνήσουν οι ηττημένοι Χριστιανοδημοκράτες με τους Πράσινους και το FDP (o λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα») ή και το ενδεχόμενο ενός ακόμα Μεγάλου Συνασπισμού. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Το «Φανάρι» υπό τον Σολτς το πιθανότερο σενάριο

Για τις κρίσιμες πτυχές του δημοσιονομικού καθεστώτος που θα επικρατήσει στην Ε.Ε. στον απόηχο της πανδημίας, εξαιρετικά σημαντικό δεδομένο είναι το ποιο κόμμα θα ελέγξει το υπουργείο Οικονομικών. Η έκβαση της διαπραγμάτευσης επ’ αυτού ενδέχεται να κρίνει αν το Ταμείο Ανάκαμψης θα μονιμοποιηθεί, πόσο ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή θα απαιτηθεί από το 2023 και μετά καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα, αν θα υπάρξει κάποια χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή μεγαλύτερη ευελιξία στην ερμηνεία του, κ.ο.κ.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα «Κ»: Τέλος της εποχής Μέρκελ

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε ως τώρα, το FDP επιθυμεί διακαώς να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Η κακή επίδοση του αριστερού Die Linke σημαίνει ότι ένας κόκκινος-κόκκινος-πράσινος συνασπισμός δεν θα είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία – γεγονός που ενισχύει τη θέση των Ελεύθερων Δημοκρατών στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις. Οι Πράσινοι, ωστόσο, έχοντας συγκεντρώσει υψηλότερο ποσοστό από το FDP, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν αυτοί το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, αντί του συγκριτικά υποβαθμισμένου υπουργείου Εξωτερικών. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής του FDP, πρότεινε στους Πρασίνους προ ολίγου να αρχίσουν να συνομιλούν μεταξύ τους και μετά να απευθυνθούν στον πρεσβύτερο εταίρο της επιλογής τους.

Ακόμα και με το FDP στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, η ανάληψη της καγκελαρίας από τον Σολτς είναι ζωτικής σημασίας για τη στάση της νέας κυβέρνησης. Σε συνδυασμό με τους ακράδαντα φιλο-Ευρωπαίους Πράσινους, που θα πιέσουν για την εξαίρεση των πράσινων επενδύσεων από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων που υπόκεινται στον έλεγχο του ΣΣΑ, οι προοπτικές δείχνουν καλές για την αποτροπή της παλινόρθωσης της άκαμπτης δημοσιονομικής ορθοδοξίας των προηγούμενων ετών. Το δόγμα Σόιμπλε μοιάζει να έχει χάσει το λούστρο του, ακόμα και εντός έδρας.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή