Οι Πολίτες Βιωσιμότητας

Του Πάκη Παπαδημητρίου, Προέδρου Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Aμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βιωσιμότητα αφορούσε πάντα τις επόμενες γενιές. Αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα και επηρεάζουν τη ζωή του αύριο. Οι αποφάσεις για προσαρμογή, αλλαγή και βελτίωση στον αντίποδα μιας αδιέξοδης πορείας είναι τα επιτακτικά συστατικά του ρεαλισμού που υπαγορεύει η πλανητική και κοινωνική αλήθεια της εποχής μας.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η ζωή μέσα στο αστικό περιβάλλον ήρθε αντιμέτωπη με το σοκ της πανδημίας, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, κινούμαστε και αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας. Η πανδημία μεγέθυνε την ανάγκη εστίασης στα τρωτά σημεία της βιωσιμότητας, ορίζοντας τις πολιτικές για το κλίμα και τις αναπτυξιακές πολιτικές ως τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, ως έναν καταλύτη για συστημικές αλλαγές με στόχο την επιβίωση. Ταυτόχρονα, τα ίδια τρωτά σημεία βιωσιμότητας δημιουργούν μια εκπληκτική επιχειρηματική ευκαιρία, οδηγώντας την παγκόσμια ευθυγράμμιση της επιχειρηματικότητας και του τρόπου διάθεσης των χρηματοδοτικών πόρων.

Ο τελευταίος ενάμιση χρόνος ανέδειξε την πρωτοπορία της Ευρώπης στην παγκόσμια προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον. Η υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας ήρθε ως δυναμική απάντηση στην ανάγκη επιβίωσης για να επιταχυνθεί η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, να μειωθεί η ρύπανση και να πραγματωθεί μια κυκλική οικονομία που αποσυνδέεται από τη χρήση πόρων, να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο αστικής ανάπτυξης, να επιταχυνθεί η ψηφιακή ολοκλήρωση, να διασφαλιστεί ότι κανένας άνθρωπος και καμιά περιφέρεια δεν μένουν στο περιθώριο και τέλος – εκεί είναι το κλειδί – να αναπτυχθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα φέρουν την μετα-πανδημική Επόμενη Γενιά της Ευρώπης. Αυτό το ευρωπαϊκό όραμα υλοποιείται με όρους ανάκαμψης και  ανθεκτικότητας, ποσοτικοποιημένο σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διοχετευτούν σε μια δραστικά μεταβαλλόμενη κοινωνία τα επόμενα χρόνια. Ο κόσμος μπορεί να επιδιώξει ένα καλύτερο μέλλον μέσω της βιώσιμης χρηματοδότησης και των επενδύσεων επίδρασης. Η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (environmental social governance) στις χρηματοδοτήσεις έχει απόλυτη λογική μειώνοντας τον επενδυτικό κίνδυνο, βελτιώνοντας την ανταπόκριση στις προσδοκίες των πελατών, κερδίζοντας οφέλη φήμης και εν τέλει βελτιώνοντας τις οικονομικές αποδόσεις.

Το μόνο σίγουρο για τη Βιωσιμότητα είναι ο φρενήρης ρυθμός εξέλιξής της. Παράλληλα με την παγκόσμια προσπάθεια κατά της Κλιματικής Αλλαγής, σημαντικά ζητήματα που ήταν μέχρι τώρα στο περιθώριο βρίσκονται ξαφνικά στο προσκήνιο. Για παράδειγμα, η προστασία της βιοποικιλότητας αναδεικνύεται ως οικονομική προτεραιότητα και επαναπροσδιορίζει την ατζέντα σε μια κατεύθυνση θετικής επίδρασης στη φύση και όχι απλά διατήρησης. Η ποικιλομορφία και η συμπερίληψη εξελίσσονται πέρα ​​από μια nice-to-have αντίληψη για θέματα ανθρώπινου δυναμικού σε μια αναντικατάστατη στρατηγική προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Η βιώσιμη κινητικότητα οδηγείται από την ανάγκη για καλύτερη ενεργειακή απόδοση και μείωση ρύπων αλλά και από την υγειονομική απειλή του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς εν μέσω πανδημίας. Η πρόσβαση στην τεχνολογία για εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εξ αποστάσεως εργασία έγινε ξαφνικά η πιο κρίσιμη κοινωνική προτεραιότητα. Και η λίστα των αλλαγών επεκτείνεται με αστρονομική ταχύτητα.

Η ένταση και το βάθος των αλλαγών σε κοινωνικό και επιχειρηματικό επίπεδο δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα νέο βιώσιμο πρότυπο διαβίωσης και εργασίας. Οι αλλαγές στο τρόπο που εργαζόμαστε, στον τρόπο που μετακινούμαστε, στον τρόπο που επικοινωνούμε, στον τρόπο που ζούμε την καθημερινότητα της πόλης οδηγούν και σε νέο τρόπο σκέψης, ένα νέο υπαρξιακό φόβο αλλά κυρίως μια νέα ελπίδα για πόλεις πολιτών που ζουν με ποιότητα, με αξιοπρέπεια, με συμπερίληψη.

Το τελευταίο διάστημα όλοι μιλάγαμε για την ανάγκη επιστροφής σε μια βελτιωμένη πραγματικότητα. Σήμερα, βλέπουμε γύρω μας μια πόλη που οφείλει να ξαναγεννηθεί σε συνθήκες κοινωνικής ανθεκτικότητας που συμπεριλαμβάνει και σέβεται τη διαφορετικότητα, σε συνθήκες αρμονικής ψηφιακής διασύνδεσης με τους πολίτες, σε συνθήκες βιώσιμης κινητικότητας και σε συνθήκες μετασχηματισμού του φυσικού περιβάλλοντος εντός και γύρω από τον αστικό ιστό, ανατρέποντας τις παθογένειες δεκαετιών.

Οι άνθρωποι που ζουν, μετακινούνται, εργάζονται και δημιουργούν στην πόλη είναι οι νέοι Πολίτες Βιωσιμότητας. Είμαστε όλοι εμείς που οφείλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και τον τρόπο ζωής μας και έχουμε πλέον την αδιαπραγμάτευτη απαίτηση να αλλάξει ανάλογα και το περιβάλλον γύρω μας.

Το 19ο ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με τίτλο Citizen Sustain, εστιάζει στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της ζωής στην πόλη και στις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα – και ελπίζουμε βελτιωμένη – πραγματικότητα για βιωσιμότητα στο τρόπο εργασίας και στον τρόπο ζωής. To συνέδριο λαμβάνει χώρα ψηφιακά στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και η συμμετοχή για το κοινό είναι δωρεάν. Πληροφορίες: www.amcham.gr/events/event/19th-corporate-responsibility-conference

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή