Χρηματιστήριο: Δεν κατάφερε να κρατήσει τα αρχικά κέρδη

Χρηματιστήριο: Δεν κατάφερε να κρατήσει τα αρχικά κέρδη

Ο χαμηλός τζίρος των 56,4 εκατ. ευρώ αποτυπώνει την επιφυλακτικότητα που επικρατεί στην αγορά

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ήπια κέρδη ξεκίνησε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, τη στιγμή που το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν επιφυλακτικά θετικό, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών. Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με ιδιαίτερα θετικές διαθέσεις για τον Γενικό Δείκτη, ξεφεύγοντας από τα χαμηλά δύο μηνών της Παρασκευής, ωστόσο η άνοδος έμεινε από… δυνάμεις με αποτέλεσμα στη συνέχεια η αγορά να παραδώσει το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,27% στις 875,43 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε έως και τις 879,57 μονάδες (+0,74%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,4 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με το σημείο στήριξης να εντοπίζεται στις 850 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,29% στις 2.113,49 μονάδες, ενώ στο -0,65% και στις 1.446,49 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips η εικόνα ήταν μεικτή, με την Ελλάκτωρ και τα ΕΛΠΕ να ξεχωρίζουν ανοδικά στο +3,28% και στο +2,14% και τις Lamda Development, Σαράντης, ΔΕΗ, Motor Oil και ΟΤΕ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Στον αντίποδα, απώλειες 2,47% σημείωσε η Βιοχάλκο και άνω του 1% οι Jumbo, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε κλείνοντας με άνοδο 1,39% στις 556,75 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,54%, τη Eurobank στο +2,34%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,89% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +2,41%. Η Bank of America δήλωσε ότι παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες έπειτα από το roadshow που διοργάνωσε και στο οποίο συμμετείχαν και οι τέσσερις, ενώ διατηρεί τις τιμές στόχους στο 1,45 ευρώ για την Alpha, στο 1,15 ευρώ για τη Eurobank, στα 3,30 ευρώ για την ΕΤΕ και το 1,40 ευρώ για την Πειραιώς.

H ανησυχία των τελευταίων εβδομάδων έχει έρθει στο προσκήνιο και αυξάνει την επιφυλακτικότητα για την πορεία των αγορών βραχυπρόθεσμα, όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, με τον σχηματισμό κυβέρνησης να καθυστερεί. Κατά τον αναλυτή, οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι κρίσιμες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, δεδομένης της συσχέτισής μας με τους ευρωπαϊκούς δείκτες. «Ωστόσο, παραμένουμε θετικοί για επιλεκτικές αγορές σε πιθανή σημαντική αδυναμία του Γενικού Δείκτη», όπως επισημαίνει.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance σημειώνει πως ο Γενικός Δείκτης τεστάρει πλέον το πολύ σημαντικό διαγραμματικό 870 επίπεδο, που κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να μας φέρει στη ζώνη των 850 μονάδων. Η αγορά, όπως τονίζει, κάθε φορά που κάνει προσπάθεια να πλησιάσει τη ζώνη των 1.000 μονάδων και να αφήσει πίσω τις 900, μία νέα σημαντική ΑΜΚ εμφανίζεται στο προσκήνιο χαλώντας το όποιο μομέντουμ.

Ο Σεπτέμβρης, όπως τονίζει ο αναλυτής, ήταν και ο πιο πλούσιος μήνας σε νέα τα τελευταία χρόνια, που όμως δεν ήταν αρκετά για να βοηθήσουν την αγορά να κινηθεί ανοδικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή