Ευέλικτο ωράριο εργασίας θέλει το 87% των νέων

Ευέλικτο ωράριο εργασίας θέλει το 87% των νέων

Τι έδειξε έρευνα σε 64 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για το μέλλον της εργασίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 87% των νέων θέλει ευέλικτο ωράριο εργασίας αναζητώντας ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ την ίδια στιγμή οι νέοι ως μελλοντικοί ηγέτες δίνουν υψηλή αξία σε βαθιά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η συναισθηματική νοημοσύνη και η κατανόηση θεμάτων ψυχικής υγείας. 

Αυτά είναι κάποια από τα βασικά ευρήματα της έρευνας της Adecco #CtheFuture2.0, με στόχο να καταγραφούν οι νέες τάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της εργασίας. Και όπως φάνηκε, έχει αλλάξει ο τρόπος που προσεγγίζουν το θέμα της εργασίας οι μελλοντικοί ηγέτες μας, εξαιτίας και της πανδημίας του κορωνοϊού. Αναλυτικά, η έρευνα #CtheFuture2.0 πραγματοποιήθηκε από το Adecco Group Foundation σε ένα δείγμα 1.072 συμμετεχόντων από 64 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στην έρευνα εξετάσθηκαν οι απόψεις της μελλοντικής γενιάς των ηγετών για τον κόσμο της εργασίας. Διενεργήθηκε στους υποψηφίους του παγκόσμιου προγράμματος του ομίλου Adecco CEO for One Month και περιελάβανε ερωτήσεις σχετικά με την εκπαίδευση και τις δεξιότητες, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την πρόσφατη πανδημία και τις ευέλικτες πρακτικές εργασίας. 

Ενα από τα κύρια στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα είναι ότι οι συμμετέχοντες κατατάσσουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων ως το θέμα που τους ανησυχεί περισσότερο σε σχέση με το πώς διαμορφώνεται ο κόσμος της εργασίας. Ακολουθούν οι ευκαιρίες πρόσβασης στην εργασία και οι ίσες αμοιβές των δύο φύλων. Η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ τηλεργασίας και παρουσίας στο γραφείο μπορεί να είναι το «κλειδί» για την ενίσχυση της ψυχικής ισορροπίας των εργαζομένων.

Η ευελιξία στον χρόνο και τον τόπο της εργασίας είναι το μέλλον. Η πανδημία της COVID-19 έχει μετασχηματίσει τα μοντέλα εργασίας με πολλούς τρόπους, αναδεικνύοντας την ευελιξία ως κυρίαρχο παράγοντα. Απαντώντας από νωρίς στην ανάγκη που διαφαινόταν για περισσότερη ευελιξία στην εργασία, πολλοί οργανισμοί στράφηκαν προς πιο ευέλικτα μοντέλα ακόμη και πριν από την πανδημία. Η COVID-19 επιτάχυνε την επικράτηση αυτών των μοντέλων ακόμα και σε πιο συντηρητικούς οργανισμούς και έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερους εργαζομένους να έχουν την εμπειρία της απομακρυσμένης εργασίας και της ευελιξίας του ωραρίου. Στον νέο κόσμο της εργασίας, οι μελλοντικοί ηγέτες επιθυμούν να διατηρήσουν την ευελιξία που επέβαλε η πανδημία.

Το 87% των νέων θέλει ένα ευέλικτο ωράριο εργασίας που θα του επιτρέπει να έχει ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και επιθυμεί σταθερές εργασιακές συνθήκες, με το 54% να προτιμάει σταθερές, μακροχρόνιες συμβάσεις. 

Τα πτυχία δεν είναι το παν

Τέλος, κι ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση προσφέρει πολύτιμες δεξιότητες στους εργαζομένους, η άποψη πως για τα υψηλόβαθμα στελέχη τα πτυχία δεν είναι πια όσο σημαντικά θεωρούνταν στο παρελθόν έχει σε ένα βαθμό επικρατήσει. Ετσι, το 79% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα soft skills, όπως η διοίκηση ομάδων, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και η συναισθηματική νοημοσύνη, θα είναι πιο σημαντικά από τα hard skills για τους μελλοντικούς ηγέτες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή