BofA: Oι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων

BofA: Oι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων

Η μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκεί

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελληνικές τράπεζες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους δεν αρκεί. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Bank of America έπειτα από την ολοκλήρωση του συνεδρίου που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα και στο οποίο συμμετείχαν 38 τράπεζες από την περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Πάντως, όπως σημείωσε, διατηρεί τη θετική στάση της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Οι CEO των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών παρουσίασαν σε αναλυτές και επενδυτές τα επιχειρηματικά τους σχέδια καθώς και τους στόχους τους για το επόμενο διάστημα. «Η μείωση του κινδύνου (de-risking) παραμένει η βασική εστίαση των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο δεν αρκεί για να απελευθερώσει αξία, καθώς πρέπει επίσης να δούμε αύξηση των δανείων και των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων», τόνισε η BofA. Πάντως, όπως πρόσθεσε, σίγουρα αυτή η διαδικασία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. «Μέχρι στιγμής τα πράγματα έχουν κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση σε όλες τις ελληνικές τράπεζες και είμαστε θετικοί για τον κλάδο, που εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με χαμηλότερες αποτιμήσεις σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από τις παρουσιάσεις των συστημικών τραπεζών στο συνέδριο, η BofA ξεχώρισε τα εξής:

Για την Alpha Bank, στόχος είναι η μείωση του δείκτη NPE στο 13% το 2021 και στο 7% το 2022. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η τράπεζα σχεδιάζει να πουλήσει 8,1 δισ. ευρώ NPEs, από τα οποία έχει ήδη διαγράψει 0,6 δισ. ευρώ και έχει προϋπολογίζει ζημίες 1,0 δισ. ευρώ. Αυτό θα αντισταθμιστεί από σειρά κεφαλαιακών πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν μία τιτλοποίηση ύψους 2 δισ. ευρώ, την πώληση των θυγατρικών σε Αλβανία και Λονδίνο και τη μεταβίβαση ακινήτων στην Alpha Αστικά Ακίνητα.

Από την πλευρά της, το 7,3% έχει θέσει ως στόχο η Eurobank για τον (pro forma) δείκτη NPΕ, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Mexico, η οποία αναμένεται έως το τέλος του έτους. Η αύξηση των δανείων προβλέπεται να κινηθεί στα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ όσον αφορά το κόστος χρηματοδότησης υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης, καθώς οι παλαιότερες προθεσμιακές καταθέσεις είναι με επιτόκιο 0,15%, ενώ αυτές που θα ανανεώνονται είναι με 0,04%. Οπως μάλιστα τόνισε, στην Κύπρο η Eurobank έχει εφαρμόσει αρνητικά επιτόκια σε εταιρικούς πελάτες, κάτι το οποίο μελετά να εφαρμόσει και στην Ελλάδα.

Οσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, στόχος είναι ο κεφαλαιακός δείκτης CET1 (fully loaded) το 2022 να διαμορφωθεί στο 15,2%. Ο δείκτης μειώθηκε από 14% στο 13,8% το β΄ τρίμηνο, αλλά η τράπεζα έχει ακόμη να «καταχωρίσει» ένα περαιτέρω 1,7% μετά το κλείσιμο της συμφωνίας Frontier σε μερικές εβδομάδες και την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής τον Νοέμβριο.

Τέλος, το σχέδιο μείωσης των NPEs της Τράπεζας Πειραιώς είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE, στο 9%, έως τις αρχές του 2022. Η μείωση των NPEs αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος κινδύνου στο μέλλον, αλλά και σε απώλεια καθαρών εσόδων από τόκους, όπως σημειώθηκε.

Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η αμερικανική τράπεζα επισήμανε πως η τουριστική περίοδος ξεκίνησε με αδύναμους ρυθμούς, αλλά οι τελευταίοι τρεις μήνες ήταν ιδιαίτερα ισχυροί, ενώ τόνισε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής, με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στις επενδύσεις και στο ελληνικό ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή