ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ερευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη μετοχή της ΔΕΗ

Εξετάζει τις συναλλαγές που έγιναν πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Ερευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη μετοχή της ΔΕΗ

Από σήμερα Τρίτη αναμένεται να αρχίσουν να εξάγονται τα πρώτα χρήσιμα και τεκμηριωμένα συμπεράσματα επί της αρχικής έρευνας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη συμπεριφορά της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ κατά τη συνεδρίαση που προηγήθηκε της ανακοίνωσης για την αύξηση κεφαλαίου, αλλά και το προηγούμενο διάστημα.

Ειδικότερα, η Επιτροπή έχοντας ενδείξεις για συναλλαγές που μπορεί να έγιναν με το πλεονέκτημα της εσωτερικής πληροφόρησης, δηλαδή από επενδυτές που γνώριζαν ότι θα ανακοινωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου –η οποία κατά κανόνα ασκεί πίεση στις τιμές των τίτλων των εταιρειών που προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις– έχει ξεκινήσει έρευνα ήδη από την Παρασκευή. Εχει αποστείλει μάλιστα σχετικά αιτήματα για στοιχεία στις περισσότερες από τις χρηματιστηριακές. Με δεδομένο ότι η εκκαθάριση των συναλλαγών της Πέμπτης (Τ+2), μέρα κατά την οποία οι όγκοι ήταν ιδιαίτερα αυξημένοι, πριν καν ανακοινωθεί η αύξηση κεφαλαίου, καθίσταται σαφές πως θα ονομαστικοποιηθούν οι περισσότεροι από τους κωδικούς που έχουν παρουσιάσει ενδιαφέρον λόγω του ασυνήθιστου όγκου συναλλαγών που εκτέλεσαν.

Ερευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη μετοχή της ΔΕΗ-1Ωστόσο, η έρευνα εκτείνεται και σε προηγούμενες συνεδριάσεις και ειδικότερα σε αυτές που ακολούθησαν την ανακοίνωση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,1 δισ. ευρώ. Και αυτό διότι, παρά το ιδιαίτερα ικανοποιητικό κατά γενική ομολογία τίμημα που εισέπραξε η ΔΕΗ, η τιμή της μετοχής της κατά το επόμενο διάστημα ακολούθησε πλαγιοκαθοδική πορεία, η οποία μάλιστα εκτραχύνθηκε την προηγούμενη Παρασκευή αμέσως μετά την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου. Η υποψία είναι πως κατά τη διαδικασία βολιδοσκόπησης (soft commitments κ.λπ.) των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων αναφορικά με τη διάθεσή τους να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, διέρρευσαν πληροφορίες τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν ορισμένοι επενδυτές. Ενα άλλο σενάριο αφορά τους συμμετέχοντες στη διαδικασία από την ελληνική πλευρά. Η τελευταία περίπτωση πάντως είναι ακόμα πιο εύκολο να διερευνηθεί και μάλιστα άμεσα, εξηγούν πηγές της κεφαλαιαγοράς.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου –την πρώτη δηλαδή συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση του υπεράνω των προσδοκιών υψηλού τιμήματος για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που έγινε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου– ανέβηκε στα  10,62 ευρώ. Ωστόσο, τις επόμενες μέρες υποχώρησε σταθερά έως την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, οπότε –αν και δεν είχε ακόμα ανακοινωθεί η αύξηση κεφαλαίου– από τα 9,40 υποχώρησε στα 9 ευρώ. Εχασε δηλαδή περισσότερο από το 10% της αξίας της πριν από την ανακοίνωση της αύξησης, κι άλλο τόσο μετά την επίσημη γνωστοποίησή της, φτάνοντας χθες στα επίπεδα των 8 ευρώ.