Αύξηση εσόδων για Briq Properties, προχωράει το νέο πάρκο logistics

Αύξηση εσόδων για Briq Properties, προχωράει το νέο πάρκο logistics

Συμφωνία με την Infoquest για τη μίσθωση του πρώτου κτιρίου στον Ασπρόπυργο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία ενός πάρκου logistics επιφάνειας 40.000 τ.μ. σε ενιαία έκταση 103 στρεμμάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου εστιάζει αυτή την περίοδο η διοίκηση της Briq Properties ΑΕΕΑΠ. Η εισηγμένη ολοκληρώνει ήδη το πρώτο κτίριο στην εν λόγω περιοχή, το οποίο συμφώνησε να μισθώσει ο όμιλος Infoquest και συγκεκριμένα η θυγατρική εταιρεία Infoquest Technologies. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και όπως σημείωσε χθες η διευθύνουσα σύμβουλος της Briq, Αννα Αποστολίδου, θα ξεκινήσει να ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς η κατασκευή του ακινήτου θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. Πρόκειται για κτίριο επιφάνειας 20.818 τ.μ.

«Το συνολικό ύψος της επένδυσης στον Ασπρόπυργο αναμένεται να αγγίξει τα 25 εκατ. ευρώ, με την εκτιμώμενη απόδοση των κτιρίων να διαμορφώνεται πέριξ του 8%», σημείωσε η κ. Αποστολίδου, στο πλαίσιο ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του φετινού πρώτου εξαμήνου. Ηδη, η εταιρεία έχει επενδύσει 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,7 εκατ. ευρώ αφορούν την αγορά της γης. Τους επόμενους μήνες πρόκειται να ξεκινήσει η ανάπτυξη και των κτιρίων που προγραμματίζονται στην έκταση της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, τα οποία αναμένεται να είναι από 10.000 τ.μ. έκαστο.

Η εταιρεία σχεδιάζει να αντλήσει νέα ρευστότητα για την ολοκλήρωση του επενδυτικού της σχεδίου και την απόκτηση νέων ακινήτων. Προς το παρόν πάντως δεν έχει ληφθεί απόφαση για το πώς θα αναζητηθούν νέα κεφάλαια (π.χ. τραπεζικός δανεισμός ή ομολογιακή έκδοση κτλ.). Ωστόσο, εκτιμάται ότι στόχος είναι μια ρευστότητα της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ, καθώς πρόθεση της διοίκησης είναι η αξία του χαρτοφυλακίου να αυξηθεί σε περίπου 150 εκατ. ευρώ σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η Briq έχει αποκτήσει και το 80% της εταιρείας Sarmed Warehouses Α.Ε., η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο ενιαίο συγκρότημα logistics της χώρας. Πρόκειται για οκτώ κτίρια συνολικής επιφάνειας 58.641 τ.μ., σε έκταση 131 στρεμμάτων στην περιοχή της Μάνδρας, με πρόσοψη στην Αττική Οδό. Η επένδυση αυτή ανήλθε σε 24 εκατ. ευρώ και ολοκληρώθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο. Με την ανάπτυξη και του πάρκου logistics στον Ασπρόπυργο, η Briq θα ελέγχει πάνω από 110.000 τ.μ. νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, με τη σχετική κατηγορία ακινήτων να αποτελεί τον πρωταγωνιστή του χαρτοφυλακίου της.

Ηδη, τα κτίρια logistics αποτελούν το 44% της αξίας του χαρτοφυλακίου, το οποίο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ανήλθε σε 114 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 59% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, όταν δεν ξεπερνούσε τα 72 εκατ. ευρώ. Ενα πρόσθετο 30% αφορά γραφεία και 17% ξενοδοχεία. Πέρυσι, η εικόνα ήταν διαφορετική, καθώς το 44% του χαρτοφυλακίου αφορούσε γραφεία, το 27% ξενοδοχεία και μόλις το 14% logistics.

Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, η εισηγμένη σημείωσε αύξηση των εσόδων από ενοίκια κατά 46%, σε 2,57 εκατ. ευρώ, από 1,76 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι παραπάνω επιδόσεις κρίνονται ιδιαίτερα θετικές, αν ληφθεί υπόψη και η απώλεια εσόδων 951.000 ευρώ από το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου κατά 40% (οι περυσινές αντίστοιχες απώλειες ήταν 374.000 ευρώ). Αντίστοιχα, τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους (χωρίς να υπολογίζονται κέρδη από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων) αυξήθηκαν κατά 64% σε 1,25 εκατ. ευρώ, από 0,76 εκατ. ευρώ. Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, τα κέρδη από την αναπροσαρμογή των ακινήτων της εταιρείας στην εύλογη αξία ανήλθαν σε 2,1 εκατ. ευρώ, από 0,5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή