Νέος πονοκέφαλος για Ερντογάν η εκτίναξη φοιτητικών ενοικίων

Νέος πονοκέφαλος για Ερντογάν η εκτίναξη φοιτητικών ενοικίων

Οι αυξήσεις ξεπερνούν και το 40%. Διαδηλώσεις φοιτητών στις μεγάλες πόλεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει –με τα επίσημα στοιχεία να αναφέρουν ότι πλησιάζει το 20%– στην Τουρκία, ενώ η τουρκική λίρα συνεχίζει απρόσκοπτα τη διολίσθησή της μετά και τη μείωση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, ένα νέο πρόβλημα προστίθεται τώρα στα δεινά της κυβέρνησης Ερντογάν: το διαρκώς αυξανόμενο κόστος στη διαμονή των φοιτητών. Την περασμένη εβδομάδα φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που σύντομα εξαπλώθηκε και σε άλλες πόλεις της χώρας, στην Αγκυρα, τη Σμύρνη και τη Νικομήδεια.

Ο λόγος είναι κυρίως οι υψηλές τιμές των κατοικιών, που εξαιτίας του πληθωρισμού αυξάνονται συνεχώς στη γειτονική χώρα, όπως, άλλωστε, σε μεγάλο μέρος του πλανήτη. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που επικαλείται στοιχεία της Τράπεζας της Τουρκίας, τον Ιούλιο οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 12% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, καταγράφοντας τον 19ο συναπτό μήνα ανόδου. Η κατάσταση είναι, όμως, σαφώς χειρότερη σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, που τον Αύγουστο έκαναν άλμα 35%. Ειδικότερα, τα ενοίκια στην τουρκική πρωτεύουσα εκτοξεύθηκαν  κυριολεκτικά κατά 50%, σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου Bahcesehir και της ιστοσελίδας sahinbinden.com που καλύπτει θέματα αγοράς ακινήτων. Η εκτίναξη των ενοικίων τα καθιστά απρόσιτα για τους περισσότερους φοιτητές της Τουρκίας, που εξαιτίας των lockdowns αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πέρυσι στις οικογενειακές εστίες τους και τώρα ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι. Σε ό,τι αφορά τις περίπου 800 κρατικές φοιτητικές εστίες που υπάρχουν στη χώρα, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στέγη σε περίπου 720.000 φοιτητές. Είναι, όμως, σταγόνα στον ωκεανό, δεδομένου ότι συνολικά οι φοιτητές στην Τουρκία ανέρχονται σε περίπου 8 εκατ. άτομα. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας οι φοιτητές δραστηριοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και έχουν φτιάξει ιστοσελίδα στην οποία παρουσιάζουν τις διαμαρτυρίες τους και αναφέρουν ότι έχουν δημιουργήσει «το κίνημα όσων δεν έχουν καταφύγιο». Σε αυτή την ιστοσελίδα προτρέπουν όσους πολίτες αντιμετωπίζουν παρεμφερές πρόβλημα, δυσκολεύονται δηλαδή να βρουν προσιτή στέγη, να συμπληρώσουν μια δήλωση διαμαρτυρίας και να συμμετάσχουν στις δικές τους πρωτοβουλίες, ασκώντας πιέσεις για τη θέσπιση νομοθεσίας που θα θέσει όρια στην ιλιγγιώδη άνοδο των ενοικίων. Μιλώντας στην ιστοσελίδα Al Monitor, ο Εμπρού Σερτ, φοιτητής στο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης, τόνισε πως «είναι πολύ ακριβά τα ενοίκια στις περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια επειδή επικρατεί η εντύπωση στους ιδιοκτήτες πως θα εγκατασταθούν μαζί παρέες φοιτητών». Προσθέτει πως σε ορισμένες περιοχές οι φοιτητές βρίσκουν τα ενοίκια να έχουν αυξηθεί κατά 40% από το περασμένο έτος και σε άλλες να εμφανίζουν διαστημική άνοδο ύψους 300%.

Οι διαμαρτυρίες τους έχουν βρει τη θέση τους στην πολιτική αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και να την κατηγορεί ότι στερεί «από εκατομμύρια φοιτητές και τις οικογένειές τους το θεμελιώδες δικαίωμα στη στέγαση», εφόσον δεν έχει μεριμνήσει για την ανέγερση αρκετών νέων κατοικιών. Οπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Φετί Ασικέλ, «το κόστος των ιδιωτικών ξενώνων και των ενοικιαζόμενων κατοικιών έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί».

Από την πλευρά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει «εκστρατεία ψεύδους» τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών στην Κωνσταντινούπολη. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έχει αυξήσει τις θέσεις στους κοιτώνες των φοιτητικών εστιών σε σχεδόν ένα εκατ. Παράλληλα, ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Μουχαρέμ Κασάπογλου, που είναι υπεύθυνος για την εποπτεία των κρατικών φοιτητικών εστιών και ξενώνων, απέδωσε στην πανδημία τα αίτια αυτών των προβλημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή