Κρίσιμη δικαστική μάχη για Google – E.E.

Κρίσιμη δικαστική μάχη για Google – E.E.

Ξεκίνησε η εκδίκαση της έφεσης του κολοσσού για το πρόστιμο 5 δισ. δολ. που του επιβλήθηκε για αθέμιτο ανταγωνισμό

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες η ακροαματική διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την εκδίκαση της έφεσης του αμερικανικού κολοσσού της Google κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία της επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ της τάξεως των 5 δισ. δολαρίων για αθέμιτο ανταγωνισμό. Στο επίκεντρο βρίσκεται η μεγάλη επιρροή και η ισχύς του ομίλου επί των κινητών τηλεφώνων, ενώ οι δικηγόροι του δηλώνουν ότι η Κομισιόν υπέπεσε σε σφάλματα, ζητώντας αλλαγές σε θεωρούμενα αθέμιτα συμβόλαια με τους προμηθευτές των τηλεφώνων όπου είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα Android της Google. Το εν λόγω λειτουργικό σύστημα βρίσκεται στην πλειονότητα των συσκευών που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Κατά τη Μέρεντιθ Πίκφορντ, μία εκ των δικηγόρων, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλείνει τα μάτια στην πραγματική ανταγωνιστική δυναμική του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, και αυτή δεν είναι άλλη από εκείνη ανάμεσα στην Apple και στο Android». Oι ρυθμιστικές αρχές εσφαλμένα αποφαίνονται ότι η Google έχει δεσπόζουσα παρουσία στην αγορά του αδειοδοτημένου λογισμικού κινητών τηλεφώνων που προσφέρεται σε κατασκευαστές, ενώ είναι η Apple η οποία δεν επιτρέπει να γίνεται χρήση του δικού της λογισμικού iOS σε τηλέφωνα τρίτων, όπως αναφέρουν οι συνήγοροι της Google.

Η υπόθεση Android αποτελεί μία από τις τρεις αποφάσεις-σημεία αναφοράς στην πολιτική της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία αποσκοπεί να χαλιναγωγήσει την ισχύ της Σίλικον Βάλεϊ και των κολοσσών της. Συνολικά επέβαλε στην Google, τη θυγατρική της Αlphabet, πρόστιμο ύψους 8,2 δισ. ευρώ, ή 9,6 δισ. δολαρίων, ενώ ακόμα διερευνά τον θεωρούμενο ως ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί η πρώτη επί της ψηφιακής διαφήμισης. «Η δικαστική υπόθεση θα αποτελέσει ένα σημαντικότατο προηγούμενο για τις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως εκτιμά ο καθηγητής Οικονομικών στο Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου, Τομάσο Βαλέτι, ο οποίος παρείχε συμβουλές στις ρυθμιστικές αρχές διαρκούσης της θητείας του ως οικονομολόγου της Ε.Ε. για θέματα αντιμονοπωλιακής πολιτικής. Αν και απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα, «οι έρευνες για τους τεχνολογικούς κολοσσούς είναι σχετικά μη συνηθισμένες, οπότε εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κερδίσει την υπόθεση θα γίνουν σπανιότερες», προσέθεσε. Στη διαδικασία, που θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα, θα εξεταστούν τα πορίσματα σχετικά με τα συμβόλαια της Google με τις κατασκευάστριες κινητών όπου εγκαθίσταται το λειτουργικό πρόγραμμα Android. Η αμερικανική εταιρεία ζητεί από τους συμβαλλομένους να αποκτήσουν τις εφαρμογές της μηχανής αναζήτησης και άλλες υπηρεσίες της Google όταν ζητούν άδεια για το κατάστημα εφαρμογών της με την ονομασία Play app store.

Κατά την Κομισιόν τα συμβόλαια θέτουν παράνομα εμπόδια, όταν η Google διατείνεται ότι η απόφαση αυτή υπονομεύει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που της επιτρέπει να παρέχει δωρεάν το λειτουργικό της σύστημα, ενώ αποκομίζει διαφημιστικά έσοδα. Σε μεγάλο βαθμό χάρη στον πρωταγωνιστικό ρόλο της στις συσκευές με Android η Google συγκέντρωσε έσοδα 182,5 δισ. δολαρίων πέρυσι, οικοδομώντας μια εκτεταμένη δραστηριότητα με οπτικοακουστικές διαφημίσεις και καταχωρίσεις. Τέλος, η Μέρεντιθ Πίκφορντ τόνισε ότι ο αμερικανικός όμιλος «χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα σύνδεσης των εφαρμογών με το λογισμικό, δίνοντας τα σωστά κίνητρα για επενδύσεις δισεκατομμυρίων στο οικοσύστημα του Android, και να δημιουργεί μια αξιόπιστη και μη κατακερματισμένη πλατφόρμα έναντι της Apple, προς όφελος και καταναλωτών και δημιουργών λογισμικού». Από μέρους της Κομισιόν, ο δικηγόρος Νίκολας Χαν αντέτεινε ότι τα περιοριστικά συμβόλαια διευκολύνουν την Google να διαμορφώνει ένα σχεδόν μονοπωλιακό σύστημα στο πεδίο της διαδικτυακής αναζήτησης, υπερτριπλασιάζοντας τα έσοδά της από τα 50 δισ. δολάρια του 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή