Αρνητικό κλίμα με πιέσεις σε blue chips και τράπεζες

Αρνητικό κλίμα με πιέσεις σε blue chips και τράπεζες

Εγχώριοι αναλυτές δεν αποκλείουν περαιτέρω διολίσθηση του Χ.Α. μέχρι την περιοχή των 820 μονάδων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρούς κραδασμούς βίωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να έχουν την απόλυτη κυριαρχία στο ταμπλό, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη στις 860 μονάδες. Οι ρευστοποιήσεις σε σειρά blue chips και οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, σε συνδυασμό με το έντονα αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές και το πτωτικό άνοιγμα στη Wall Street, δεν άφησαν πολλά περιθώρια στην εγχώρια αγορά, αν και ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα.

Τα πτωτικά ρίσκα από τα γνωστά μέτωπα, όπως η στροφή της νομισματικής πολιτικής και η άνοδος του πληθωρισμού, κυριαρχούν στις αγορές, ενώ τελευταία προστέθηκε και η αβεβαιότητα γύρω από τη Γερμανία μετά το αποτέλεσμα της κάλπης.  Οπως επισημαίνει η Depolas Investment Services, το καλύτερο σενάριο για τον Γενικό Δείκτη θα μπορούσε να είναι η περιοχή των 940 μονάδων για τις επόμενες εβδομάδες, καθώς άλλη μια σημαντική αύξηση κεφαλαίου δρομολογείται, ωστόσο, δεδομένου και του διεθνούς κλίματος, δεν αποκλείεται περαιτέρω διολίσθηση μέχρι την περιοχή των 820 μονάδων.

Ετσι, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,76% στις 860,03 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,11 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με το σημείο στήριξης να εντοπίζεται στις 850 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 900.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,73% στις 2.076,92 μονάδες, ενώ απώλειες 2,03% σημείωσε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, κλείνοντας στις 1.417,12 μονάδες.

Εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, από τα blue chips μόνο η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα θετικά (+0,52%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Tιτάν, Coca-Cola και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με πτώση άνω του 3% και ακολούθησαν ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ με απώλειες άνω του 2%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,78% στις 546,85 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 23.8, κυρίως λόγω των πιέσεων σε Eurobank (-2,91%) και Εθνική Τράπεζα (-2,40%), ενώ με απώλειες 1,21% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς και στο -0,62% η Alpha Bank.

Η ανακοίνωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ αποτελεί τον πιο πρόσφατο παράγοντα αναταραχής του Χ.Α., δίνοντας αφορμή για ρευστοποιήσεις σε πολλά μέρη του ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 22 Ιουλίου. Κατά τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή της Κύκλος Χρηματιστηριακή, ωστόσο, η διαμόρφωση και διατήρηση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ στην περιοχή των 8 ευρώ, προϊδεάζει για μελλοντική αναγγελία της τιμής εξάσκησης σε ανάλογο ύψος, γεγονός που δεν θα είναι γνωστό πριν από τη Γενική Συνέλευση του Οκτωβρίου, ενδεχομένως δε και μετά από αυτήν.

Πάντως, όπως προσθέτει, η επιτυχής ολοκλήρωση του εγχειρήματος της ΑΜΚ της ΔΕΗ θα αποτελέσει άλλη μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης από τους επενδυτές εξωτερικού, με τη μετοχή να θέτει άμεση υποψηφιότητα για είσοδό της στους δείκτες MSCI.

Ενόψει αυτών των δεδομένων, το Χρηματιστήριο βιώνει αναταράξεις και σε αυτή τη φάση ρευστοποιούνται, μεταξύ άλλων, μετοχικές θέσεις εταιρειών με εξαιρετικές επιδόσεις σύμφωνα με τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου, για να δημιουργηθεί η αναγκαία ρευστότητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή