Ο Μπάιντεν έχασε μια μάχη και κερδίζει έναν πόλεμο

Ο Μπάιντεν έχασε μια μάχη και κερδίζει έναν πόλεμο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει χάσει μία σημαντική μάχη, αυτήν που τον φέρει αντιμέτωπο με το αποκαλούμενο 1% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών. Επανειλημμένως ο ίδιος είχε υποσχεθεί ότι οι ζάπλουτοι της χώρας και οι κολοσσιαίοι όμιλοι θα καταβάλουν το μερίδιο το οποίο τους αναλογεί σε φόρους υπό την ηγεσία του. Στην ουσία θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα, αλλά όχι όσα θα ήταν αρκετά για να ανταποκριθούν στις δικές του αρχικές δεσμεύσεις. Μία από τις προεκλογικές δηλώσεις του Μπάιντεν ήταν πως θα επιδιώξει να απαλείψει τις διαφοροποιήσεις ως προς το πώς αντιμετωπίζονται φορολογικά οι επενδύσεις και το συνηθισμένο εισόδημα. Αυτό ουσιαστικά θα αφαιρούσε το προνόμιο των επενδυτικών εταιρειών μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων που απολαμβάνουν επί των κερδών από τις επενδυτικές δραστηριότητές τους. Ετσι θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες των 35 δισ. δολαρίων για την εκπαίδευση, τη φύλαξη των παιδιών και το σύστημα υγείας. Η πραγματικότητα των πολιτικών συσχετισμών δυνάμεων και κυρίως η ισχνή πλειοψηφία των Δημοκρατικών του Τζο Μπάιντεν στη Γερουσία έχει αμβλύνει τις γωνίες στη ρητορική του προέδρου.

Βάσει της τελευταίας πρότασης, το 1% του πληθυσμού, που είναι και οι πλουσιότεροι των Αμερικανών, θα δει τα μετά φόρων εισοδήματά του το 2022 να μειώνονται κατά 5% εν συγκρίσει με το 11% του πρωταρχικού σχεδίου του Τζο Μπάιντεν. Και ενώ ο ίδιος επιδίωκε να αυξήσει τη φορολογία επί των κεφαλαιακών κερδών από το 20% σήμερα στο 39,6%, τελικώς ο στόχος περιορίστηκε στο μόλις 25%. Κάτι τέτοιο ίσως να μην οδηγήσει σε μαζικές πωλήσεις μετοχών στο χρηματιστήριο, αλλά δίνει ένα «ελευθέρας» στους ισχυρούς παράγοντες των εξαγορών και συγχωνεύσεων, εφόσον θα φορολογούνται λιγότερο. Συν τοις άλλοις, και οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πληγούν πιο ήπια, δεδομένου ότι ο δικός τους φορολογικός συντελεστής επί των εσόδων περιεστάλη από το 35% στο 21% επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί του Τζο Μπάιντεν αντιτείνουν ένα 26,5%, όταν ο πρόεδρος ήθελε 28% – παρά ταύτα και πάλι θα δυσκολέψουν τα πράγματα για όσους ομίλους θέλουν να μεταφέρουν τα κέρδη τους εκτός ΗΠΑ. Πάντως, ακόμα δεν έχουν όλα κριθεί και οι αριθμοί μπορεί και να αλλάξουν. Οι προοδευτικοί έχουν ουσιαστικά τις κρίσιμες ψήφους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι μετριοπαθείς στη Γερουσία. Αμφότερα τα Σώματα θα πρέπει να εγκρίνουν το νομοσχέδιο. Παρ’ όλα αυτά ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.

Το σχέδιό του θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο για ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα, θα προβλέπει φύλαξη παιδιών αναλόγως οικονομικής κατάστασης, θα παράσχει καθολική πρόσβαση στην προσχολική αγωγή και περισσότερα επιδόματα για την τρίτη ηλικία. Τέλος, κάθε οικογένεια θα εξοικονομεί άνω των 100 δολαρίων την εβδομάδα στη φύλαξη σε σύνολο 32 πολιτειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή