Δυναμική ανάπτυξη την επόμενη πενταετία βλέπουν οι τραπεζίτες

Δυναμική ανάπτυξη την επόμενη πενταετία βλέπουν οι τραπεζίτες

Σε ετοιμότητα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας την προσεχή πενταετία, με ώθηση από τους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, διαβλέπουν οι CEO των συστημικών τραπεζών, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα του τραπεζικού τομέα να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση των επενδύσεων. 

Μιλώντας στο Innovation Forum 2021 της MasterCard ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας εκτίμησε ότι «η προσεχής πενταετία μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη περίοδος που έχει γνωρίσει η ελληνική οικονομία από τη δεκαετία του ’60», καθώς, όπως είπε, «έχουμε μπροστά μας μια περίοδο 5 χρόνων, 2022-2026, κατά την οποία ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να κυμανθεί στο 3,5%-4% τον χρόνο». «Εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 15-18 μήνες», επεσήμανε ο κ. Καραβίας, σημειώνοντας ότι εκτός από τον τουρισμό υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια, οι υποδομές, το 5G, τα ακίνητα και ο κατασκευαστικός τομέας, για τον οποίο εκτίμησε ότι «αρχίζει ένας ανοδικός κύκλος για τα επόμενα 3-5 χρόνια». 

«Για ένα εξαιρετικό μείγμα ισχυρής ανάκαμψης και ταυτόχρονης εισροής σημαντικών πόρων στην ελληνική οικονομία», έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, τονίζοντας ότι «το ΑΕΠ ανακάμπτει δυναμικά και ήδη βρίσκεται στο επίπεδο που ήταν το β΄ τρίμηνο του 2019», ενώ «όλοι οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί και γι’ αυτό μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη της τάξης του 7,5% για το 2021». «Το μείγμα ισχυρής ανάκαμψης και ταυτόχρονης εισροής πόρων είναι εξαιρετικό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο των τραπεζών ως βασική πηγή χρηματοδότησης και μέσα από τον ρόλο συμβούλου για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν το σχέδιο, να διαμορφώσουν κατάλληλα το business plan τους και να κάνουν τα σωστά βήματα για να προσελκύσουν επενδύσεις.

Από την πλευρά της Πειραιώς, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου σημείωσε ότι «η πραγματοποίηση επενδύσεων της τάξης των 12 δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες, με τη μορφή deals σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, αποτελεί ισχυρό παράγοντα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την “επανεκκίνηση” του τραπεζικού συστήματος και την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης». O επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς επισήμανε ότι οι συναλλαγές που έχουν γίνει αποδεικνύουν ότι έχει περιοριστεί το ρίσκο της χώρας, αφού γίνονται σε υψηλές αποτιμήσεις, σε διαφορετικούς κλάδους, και με τη συμμετοχή επενδυτών υψηλής ποιότητας. Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις που ζητούν οι επενδυτές δεν είναι υψηλές όπως παλιότερα, όταν το country risk ήταν υψηλό», είπε χαρακτηριστικά. 

«Στην Alpha Bank μοιραζόμαστε το αίσθημα αισιοδοξίας που επικρατεί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά σε αυτό, αφού ήδη από τον περασμένο Ιούνιο αναθεωρήσαμε αναλόγως τη στρατηγική μας στην κατεύθυνση αυτή, ολοκληρώνοντας επιτυχώς την αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου με τη συμμετοχή υψηλού κύρους επενδυτών», υπογράμμισε από την πλευρά του ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, χαρακτηρίζοντας «μοναδική ευκαιρία για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)». 

Οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών επεσήμαναν την ορθότητα της απόφασης τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης να μοχλευθούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα. «Συζητούμε ήδη με πελάτες για την προετοιμασία των επενδυτικών τους σχεδίων για να ζητήσουν να ενταχθούν στο RRF και έχουμε υποψήφια σχέδια 1,5-2 δισεκατομμυρίων ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Καραβίας. Σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα του τραπεζικού συστήματος, σημείωσε ότι η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα έχει επιτύχει μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων σε λίγες μόνον ημέρες, ενώ προέβλεψε ότι τα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία δεν θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, έναντι 5 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση. Ειδικά «ο συνδυασμός των πόρων του NextGenEU, περίπου 32 δισ. ευρώ, με άλλους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, δημιουργούν μια δεξαμενή κεφαλαίων για την ελληνική οικονομία τα επόμενα 5 με 7 έτη, που αντιστοιχούν περίπου στο 40% του ΑΕΠ και μπορούν να καλύψουν το επενδυτικό κενό, το οποίο δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία της κρίσης», σημείωσε ο κ. Μεγάλου, προσθέτοντας πάντως ότι παραμένουν μεγάλες προκλήσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή