Η Βρετανία αποσύρει τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης

Η Βρετανία αποσύρει τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης

Αβεβαιότητα για πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζομένους στο Ηνωμένο Βασίλειο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα αβέβαιο μέλλον αντιμετωπίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα, δεδομένου ότι η χώρα θα καταστεί η πρώτη από τις μεγάλες οικονομίες που θα αποσύρει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της απασχόλησης. Στο αποκορύφωμα της εφαρμογής του κάλυπτε το ένα τρίτο των υπαλλήλων για να μην εργάζονται και ανερχόταν σε περισσότερα από 68 δισεκατομμύρια στερλίνες. Συνιστούσε, δε, το πιο ακριβό μεμονωμένο μέτρο στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς αντιπροσώπευε μια αιφνίδια αλλαγή πλεύσης, αφού στη συγκεκριμένη χώρα τα επιδόματα ανεργίας με τα ευρωπαϊκά μέτρα θεωρούνται χαμηλά. «Πιστεύω πως το πρόγραμμα αυτό έσωσε ζωές κυριο-λεκτικά και ήταν αυτό ακριβώς το οποίο έπρεπε να εφαρμόσει η κυβέρνηση», παρατηρεί ο Σάμπι Τζιλ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού ανθρωπίνου δυναμικού, Thomas International, η οποία είχε εντάξει στο πρόγραμμα το προσωπικό της έως τις αρχές του 2021. Η προσέγγιση αυτή, που ακολουθήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διαφοροποιείται από την αντίστοιχη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί επιλέχθηκε να αυξηθούν κατά πολύ τα επιδόματα, αλλά καταβλήθηκε λιγότερη προσπάθεια να διατηρηθεί ο σύνδεσμος ανάμεσα στην εργοδοσία και τους εργαζομένους.

Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπου υπήρχε παράδοση με προγράμματα βραχυπρόθεσμης στήριξης της απασχόλησης, όπως η Γερμανία, οι νυν πρωτοβουλίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, τουλάχιστον για τους βαρύτερα πληττόμενους κλάδους. Εντούτοις, οι περισσότεροι παρατηρητές θεωρούν πως η Βρετανία θα πρέπει να λήξει αύριο το δικό της πρόγραμμα με δεδομένο τον πολύ υψηλό αριθμό κενών θέσεων και τις τεράστιες ελλείψεις σε εργατικά χέρια, όπως στην περίπτωση των οδηγών φορτηγών. «Σήμερα χρειάζεται να αρχίσουμε να επικεντρωνόμαστε περισσότερο σε μέτρα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να καλύψουν τις υπάρχουσες θέσεις παρά να προωθούμε παθητικά μέτρα, μέσω των οποίων πληρώνονται οι άνδρες και οι γυναίκες για να μην εργάζονται», παρατηρεί ο Τόνι Γουίλσον, διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Απασχόλησης. Παρά ταύτα, ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος του προγράμματος επί της απασχόλησης και της οικονομίας δεν έχει ακόμα γίνει σαφής. Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας το χαρακτήρισε ως βασική πηγή αβεβαιότητας στο πλαίσιο της προσέγγισής της για το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων. Ο δε διοικητής της, Αντριου Μπέιλι, σε ομιλία του στις αρχές της εβδομάδας είπε ότι τα προγράμματα χρηματοδότησης της απασχόλησης είναι ένα αίνιγμα για τις κεντρικές τράπεζες. Οι αξιωματούχοι της τράπεζας έχουν διάφορες απόψεις για την πιθανή πορεία της ανεργίας και θέλουν να περιμένουν τα στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο από τη λήξη του προγράμματος, όπως φάνηκε στα πρακτικά της συνεδρίασής τους.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι έως τα τέλη Ιουλίου στη Βρετανία 1,56 εκατ. θέσεις εργασίας είτε χρηματοδοτήθηκαν πλήρως είτε μερικώς, όταν στο αποκορύφωμά του πέρυσι τον Μάιο το πρόγραμμα κάλυπτε 8,86 εκατ. θέσεις εργασίας. Επ’ αυτών μόλις λίγο παραπάνω από τις μισές χρηματοδοτούνταν πλήρως, ενώ οι εναπομείνασες αφορούσαν εργαζομένους οι οποίοι εργάζονταν μερικές ώρες από το σύνολο του ωραρίου τους. Το εάν το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ξανά σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης θα πρέπει να συζητηθεί, δεδομένου ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έφθασε σε πρωτοφανή επίπεδα-ρεκόρ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέλος, αυτήν τη στιγμή χρειάζεται στοχευμένη στήριξη χειμαζόμενων τομέων, όπως οι αερομεταφορές, σύμφωνα με την Αννα Λιτς, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή