Υψηλό το μισθολογικό χάσμα ανδρών – γυναικών

Υψηλό το μισθολογικό χάσμα ανδρών – γυναικών

Παραμένουν μεγάλες οι αποκλίσεις, παρά τη μικρή βελτίωση, στις βρετανικές επενδυτικές τράπεζες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα πεδίο οικονομικής δραστηριότητας με υψηλότατες αμοιβές, όπως είναι αυτό της επενδυτικής τραπεζικής, οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι ανησυχητικές και προβληματικές, διαιωνίζοντας ένα καθεστώς διακρίσεων. Ενώ αναμένονται τα επίσημα στοιχεία από τις βρετανικές επενδυτικές τράπεζες την προσεχή εβδομάδα, ήδη όσα έχουν γίνει γνωστά σκιαγραφούν μια άσχημη εικόνα. Προ της λήξης της προθεσμίας στις 5 Οκτωβρίου έχουν ήδη δημοσιοποιήσει στοιχεία 10 μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτά αποτυπώνεται ότι τον Απρίλιο του 2020 οι ωριαίες αποδοχές είχαν μια διαφορά 44,5% κατά μέσον όρο μεταξύ των δύο φύλων, όπερ σημαίνει το εξής: για κάθε στερλίνα που κέρδιζε ένας άνδρας, μια συνάδελφός του αμειβόταν με μόλις 56 πένες κατά μέσον όρο. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του βρετανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της HSBC Bank η μονάδα της, η οποία στεγάζει τις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής, εμφάνισε τη μεγαλύτερη απόκλιση από τις ανταγωνίστριές της και αυτή ήταν της τάξεως του 54,4%. Πάντως, αυτή η διαφορά ισοδυναμούσε και με μια βελτίωση 0,7 της ποσοστιαίας μονάδας από τα αντίστοιχα δεδομένα του προηγούμενου χρόνου. Το θετικό στοιχείο έγκειται στο ότι οι περισσότερες από τις δέκα τράπεζες εμφάνισαν μια περιστολή του μισθολογικού χάσματος, όμως η διαδικασία για την εξάλειψή του είναι πολύ βραδεία.

Εν τω μεταξύ, σε επίπεδο διοικητικών στελεχών και πάλι η HSBC Bank δεν έχει πολλά πράγματα για να υπερηφανευθεί. Στη βαθμίδα των υψηλότερα αμειβόμενων στελεχών της μόνον οι εννέα στους 100 είναι γυναίκες – και αυτό σημαίνει ότι, βάσει του συγκεκριμένου κριτηρίου, είναι και η τράπεζα με τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των δέκα βρετανικών που έχουν δώσει σχετικά στοιχεία μέχρι σήμερα. Αξίζει να επισημανθεί ότι από το 2017 και εντεύθεν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταστεί υποχρεωτικό να δηλώνονται οι αμοιβές ανδρών και γυναικών στις επιχειρήσεις, ώστε να αποτυπώνονται και οι μεταξύ τους διαφορές. Επίσης, μέσω της δημοσιοποίησης αυτής μπορεί να γίνει πολύ ορατή και μετρήσιμη και η υστέρηση των αμοιβών των γυναικών εν συγκρίσει με εκείνες των ανδρών. Οπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα δεν υπολογίζουν την αμοιβή ανδρών και γυναικών που εκτελούν την ίδια εργασία ή έχουν προσαρμοστεί αναλόγως επιμέρους παραγόντων, όπως είναι η εμπειρία ή η τοποθεσία. Αυτό, όμως, το οποίο φανερώνουν είναι το ποιοι είναι εκείνοι οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στις καλύτερα αμειβόμενες θέσεις. Στις περισσότερες από τις επιχειρήσεις εκεί απαντάμε άνδρες και όχι γυναίκες.

Υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται η μέση αμοιβή μιας επενδυτικής τράπεζας, οι γυναίκες υπάλληλοι στα δέκα τραπεζικά ιδρύματα έχουν μισθούς 35% χαμηλότερους από τους άνδρες (δεδομένα 2020) έναντι 37% το 2019. Σε όλες τις εν λόγω τράπεζες οι υψηλότερα αμειβόμενες γυναίκες δεν ξεπερνούν το ένα πέμπτο επί του συνόλου αυτής της κατηγορίας στελεχών. «Βρισκόμαστε σε μια φάση συμμόρφωσης» παρατηρεί, τέλος, η καθηγήτρια Γκρέις Λόρνταν, ιδρύτρια της Πρωτοβουλίας Συμπερίληψης στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου. «Το επόμενο στάδιο μισθολογικής σύγκλισης πραγματικά απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή