Νευρική συνεδρίαση με άνοδο 0,73% στο Χρηματιστήριο

Νευρική συνεδρίαση με άνοδο 0,73% στο Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης έχει απομακρυνθεί πλέον από το κρίσιμο επίπεδο στήριξης των 900 μονάδων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια όχι τόσο ισχυρή «απάντηση» στη διόρθωση που προηγήθηκε έδωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει μόλις 6 μονάδες, και αυτό χάρη στην κινητικότητα των επενδυτών στο τελευταίο ημίωρο. Η αγορά πέρασε περίπου τη μισή συνεδρίαση αναζητώντας κατεύθυνση με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, προτού σταθεροποιηθεί ανοδικά με τις στηρίξεις από κάποια blue chips. Ο επίμονα χαμηλός τζίρος, ωστόσο, δεν βοηθά το Χ.Α. να ξεφύγει από το τρέχον, στενό εύρος διακύμανσης, «επιβάλλοντας» έτσι τη στρατηγική του stock picking, μόνο των επιλεκτικών τοποθετήσεων, από τους επενδυτές.

Ο Γενικός Δείκτης έχει απομακρυνθεί από το κρίσιμο επίπεδο στήριξης των 900 μονάδων πλέον και χωρίς τη συναλλακτική ώθηση είναι δύσκολο να επιστρέψει στην ανοδική τάση που εγκατέλειψε εδώ και αρκετές εβδομάδες, με τον Σεπτέμβριο να καταγράφεται ως ένας αρνητικός μήνας για το Χ.Α., καθώς στα τέλη Αυγούστου είχε σημειώσει το υψηλό έτους.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,73% στις 866,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,79% στις 2.093,27 μονάδες, ενώ κατά 0,54% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.409,53 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν η μετοχή της Μυτιληναίος (+4,35%) και του ΟΤΕ (+4,11%), ενώ με άνοδο άνω του 2% έκλεισαν Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 1% δέχτηκε ο ΑΔΜΗΕ και ακολούθησαν ΔΕΗ και Motor Oil στο -0,74%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,78% στις 542,59 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να ξεχωρίζει στο +0,51%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -0,79%, τη Eurobank στο -0,64% και την Alpha Bank στο -1,35%.

Στο προσκήνιο των διεθνών αγορών παραμένει το… κοκτέιλ της αύξησης του ενεργειακού κόστους (το φυσικό αέριο κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2008), της ανησυχίας για την πορεία των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα», της σταδιακής απόσυρσης των προγραμμάτων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και της αυξανόμενης ανησυχίας από την Evergrande. Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, τα μέχρι τώρα εταιρικά αποτελέσματα έχουν ήδη επηρεαστεί από την αύξηση τους κόστους ενέργειας σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ το γ΄ τρίμηνο το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί. Οπότε, οι επόμενες συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη θα είναι κρίσιμες, όπως καταλήγει ο αναλυτής.

Το βέβαιο είναι πως η μεταβλητότητα, η νευρικότητα και οι διορθώσεις είναι στο μενού των αγορών και φυσικά και του Χ.Α. βραχυπρόθεσμα, με τις ανησυχίες και τις αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον να παραμένουν, κάνοντας τους επενδυτές επιφυλακτικούς. Δεν είναι λίγοι οι διεθνείς οίκοι που προειδοποιούν για την πιθανότητα διψήφιας πτώσης στις αγορές εντός του δ΄ τριμήνου. Αυτές οι οπισθοχωρήσεις, ωστόσο, θα δημιουργήσουν ευκαιρίες. Και σε ό,τι αφορά το Χ.Α. το «σήμα» θα δοθεί κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είναι αυτές που απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της αγοράς. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως παρά την αστάθεια των τελευταίων μηνών, ο κλάδος έχει δώσει σημαντικά κέρδη. Από τις 234 μονάδες τον Οκτώβριο του 2020, έντεκα μήνες πριν δηλαδή, ο τραπεζικός δείκτης έχει εκτοξευθεί κατά περισσότερο από 130%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή