195 ευρώ κατά μέσον όρο σε 133.692 συνταξιούχους

195 ευρώ κατά μέσον όρο σε 133.692 συνταξιούχους

Η υψηλή προσωπική διαφορά «ψαλίδισε» τα αναδρομικά

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναδρομικά που σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 60 ευρώ, κατά μέσον όρο κυμαίνονται μεταξύ 150 και 200 ευρώ, και σε πολύ λίγες περιπτώσεις φθάνουν τα 1.000 ευρώ έλαβαν χθες οι 133.692 συνταξιούχοι που δικαιούνται αυξήσεις, λόγω του επανυπολογισμού των συντάξεών τους, με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. 

Στο σύνολο των δικαιούχων κατά μέσον όρο τα αναδρομικά κινούνται κοντά στα 195 ευρώ, όμως βάσει των αναλυτικών πινάκων που έχει στη διάθεσή της η «Κ» υπάρχουν συνταξιούχοι προερχόμενοι κατά κύριο λόγο από τα πρώην ταμεία ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ αλλά και Νομικών, που έλαβαν συνολικά 17 με 26 ευρώ. 

«Τυχεροί» θεωρούνται συνταξιούχοι προερχόμενοι κυρίως από το Δημόσιο και τα ταμεία των δημοσιογράφων, των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι οποίοι έλαβαν αναδρομικά που έφτασαν ή και ξεπέρασαν τα 300 με 350 ευρώ, ενώ υπάρχουν και εξαιρετικές περιπτώσεις όπως αυτές των τεχνικών Τύπου Αθήνας – Θεσσαλονίκης με αναδρομικά πέριξ των 1.000 ευρώ. 

Οι τρεις προϋποθέσεις

Με την πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων υπήρξαν και τα πρώτα παράπονα και αντιδράσεις για τα μικρά ποσά που καταβλήθηκαν. Ετσι, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι χθες πληρώθηκαν αναδρομικά οι συνταξιούχοι που πληρούσαν σωρευτικά τρεις βασικές προϋποθέσεις: 

• Πρώτον, είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

• Δεύτερον, είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 (οι μετά τον Μάιο του 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, ενώ 29.000 περιπτώσεις που εκκρεμούν θα έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου).

• Τρίτον, διατηρούσαν μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά (ν. 4387/2016 – νόμος Κατρούγκαλου).

Στην πράξη, ο e-ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι η ύπαρξη υψηλής προσωπικής διαφοράς είναι η αιτία που δεν έλαβαν αναδρομικά περισσότεροι συνταξιούχοι αλλά και που τα ποσά είναι πολύ μικρά. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν περίπου 520.000 συνταξιούχοι που διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά, από την πρώτη φάση του επανυπολογισμού των συντάξεων, με αποτέλεσμα να μη λάβουν ούτε ένα ευρώ χθες. Οπως δεν θα πληρωθούν ούτε αυξήσεις στο τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, τόσο το τελικό πλήθος των δικαιούχων όσο και τα ποσά των αναδρομικών και των αυξήσεων που καταβλήθηκαν ή θα καταβληθούν στο τέλος του επόμενου μήνα δεν υπολογίστηκαν αυθαίρετα από τις υπηρεσίες του φορέα, αλλά βάσει του νόμου 4670/2020. Ο νόμος προβλέπει ότι για να μπορούν οι συνταξιούχοι να δουν πραγματικές αυξήσεις και αναδρομικά στις τσέπες τους θα πρέπει πρώτα να έχουν υπερκαλύψει την προσωπική τους διαφορά. Από τους 754.000 συνταξιούχους με αίτηση πριν από τον Μάιο του 2016 και με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, οι 520.000 διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά η οποία και «ροκάνισε» τα αναδρομικά τους, αφού δεν πληρούσαν την τρίτη προϋπόθεση. 

Η αιτία

Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά είναι η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου. Είναι δηλαδή το ποσό που δείχνει πόση παραπάνω σύνταξη παίρνει ένας παλαιός συνταξιούχος σε σχέση με το τι θα έπαιρνε εάν η σύνταξή του υπολογιζόταν με βάση τον νόμο του 2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Το ποσό αυτό δεν κόπηκε, αν και υπήρξε αρχικά σχετική διάταξη, όμως διατηρεί τις συντάξεις καθηλωμένες στο ύψος τους, μέχρι λογιστικά να μηδενιστεί. Στην περίπτωση των αναδρομικών, όσο μεγαλύτερη ήταν η προσωπική διαφορά τόσο «ροκανίστηκε» και το ποσό των αναδρομικών και των αυξήσεων που προέκυψαν από τον νόμο Βρούτση (ν. 4670/2020) που επέβαλε νέα ποσοστά αναπλήρωσης και οδήγησε σε νέο επανυπολογισμό. Ετσι δικαιολογείται άλλωστε και το γιατί τα ποσά είναι σημαντικά χαμηλά. Τα χρήματα που καταβλήθηκαν χθες αφορούν το ποσό που απέμεινε μετά την κάλυψη της προσωπικής διαφοράς αλλά και την παρακράτηση του φόρου 20% και των λοιπών κρατήσεων. Επιπλέον, οι αυξήσεις δεν δίνονται σωρευτικά, αλλά επιμερίζονται σε πέντε ετήσιες δόσεις. Επομένως, οι συνταξιούχοι θα δουν τα 2/5 των αυξήσεών τους στα τέλη Οκτωβρίου και τα υπόλοιπα 3/5 μελλοντικά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι θα μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση μέσα από την ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr σχετικά με την εκκαθάριση των αναδρομικών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή