Κορυφαίο ζήτημα στο Eurogroup το ενεργειακό κόστος

Κορυφαίο ζήτημα στο Eurogroup το ενεργειακό κόστος

Το θέμα περιπλέκει περαιτέρω τη συζήτηση για την απόσυρση των μέτρων στήριξης.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. H εκτόξευση των τιμών ενέργειας θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών στο προσεχές Eurogroup στο Λουξεμβούργο στις 4 Οκτωβρίου. Το ζήτημα, υπενθυμίζεται, έχει ήδη προστεθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα στις 21-22 Οκτωβρίου στη βελγική πρωτεύουσα. Οπως ανέφερε αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο, οι υπουργοί θα εξετάσουν τις πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργεί η αύξηση των τιμών ενέργειας και οι συνέπειές τους για την ανάπτυξη, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και τα δημόσια οικονομικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει εργαλειοθήκη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο έχει αναρριχηθεί ραγδαία στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ε.Ε.

«Υπάρχει κατανόηση της ανάγκης να αποτρέψουμε τις ακραίες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τις αυξημένες τιμές ενέργειας», σημείωσε η ίδια πηγή. «Το ερώτημα είναι πώς θα επιτευχθούν οι κοινωνικοί στόχοι χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς ενέργειας». Η άνοδος των τιμών, παραδέχθηκε, «περιπλέκει περαιτέρω τη συζήτηση για την απόσυρση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας». Σχετικά με την ανοδική τάση του πληθωρισμού, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι «προ διετίας δεν υπήρχε καθόλου αυξητική δυναμική», κάτι που πλέον έχει αλλάξει. Η μεγάλη πλειονότητα των οικονομολόγων, πρόσθεσε, συμμερίζεται την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο, αλλά υπάρχει μια συζήτηση για το ποιες πτυχές μπορεί να επιμείνουν ή να αποδειχθούν και μόνιμες: «Αυτό συνδέεται με την ευρύτερη σύνθετη συζήτηση για τη νέα μετα-πανδημική κανονικότητα».

Σχετικά με την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία από την Κομισιόν, αλλά «θεωρούμε ότι έως τα τέλη Οκτωβρίου θα υπάρχει κάτι επί του οποίου να μπορούμε να συζητήσουμε».

Για την Ελλάδα ο αξιωματούχος μνημόνευσε το συμπέρασμα της ενδέκατης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας («η Ελλάδα προχώρησε στις αναγκαίες δράσεις για να πετύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, παρά το δύσκολο περιβάλλον που συνδέεται με την πανδημία»). Εκανε ειδική αναφορά στην πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις, στη φορολογική διοίκηση, στην παιδεία και τη δημόσια διοίκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή