Συμφωνία Dimand – Αβαξ για επένδυση στο Φάληρο

Συμφωνία Dimand – Αβαξ για επένδυση στο Φάληρο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά υλοποίησης έπειτα από δύο δεκαετίες εισέρχεται μία από τις δρομολογούμενες επενδύσεις για την ανάπλαση τμημάτων της πρώην βιομηχανικής ζώνης του Φαλήρου, πλησίον του Σταδίου Καραϊσκάκη. Ο λόγος για την ανάπτυξη έκτασης 18,7 στρεμμάτων, όπου θα κατασκευαστεί ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων, επιφανείας 57.450 τ.μ., ενώ αναμένεται να υπάρξουν και συμπληρωματικές χρήσεις, π.χ. από υπηρεσίες του Δημοσίου. Πρόκειται για επένδυση η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Φορέας υλοποίησης της επένδυσης θα είναι η εταιρεία 3V, ιδιοκτήτρια του ακινήτου, στην οποία συμμετέχουν ο όμιλος ανάπτυξης ακινήτων Dimand (σε σύμπραξη με την EBRD), αλλά και η Avax Development, θυγατρική του ομίλου Αβαξ. Με βάση τους όρους που έγιναν γνωστοί, οι δύο εταιρείες έχουν αποκτήσει από ένα ποσοστό μειοψηφίας στην 3V, το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί σε 15% για την Avax Development και 55% για την Dimand σε ορίζοντα 12 μηνών από σήμερα. Ποσοστό 20% στην εταιρεία θα διατηρήσει επίσης ο Χρ. Ιωάννου, μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της Αβαξ, ενώ ένα πρόσθετο 10% θα ελέγχεται από τη Δήμητρα Δαυΐδ. 

Το ακίνητο που θα αναπτυχθεί είχε αποκτηθεί από την 3V πριν από περίπου 20 χρόνια, ως ιδιωτική επένδυση κυρίως μελών της οικογενείας Ιωάννου. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις της πρώην ΒΕΛΚΑ. Στην ίδια περιοχή την ίδια περίοδο ο όμιλος της εφοπλιστικής οικογενείας Μαρτίνου είχε αποκτήσει έκταση 26 στρεμμάτων, επί της οποίας βρισκόταν το πρώην εργοστάσιο Αιγαίον. Πλησίον της πρώην ΧΡΩΠΕΙ σε οικόπεδο 45 στρεμμάτων, είχε επενδύσει και ο όμιλος Χαραγκιώνη, μέσω κοινής εταιρείας που είχε συστήσει με τον πορτογαλικό όμιλο Sonae Imobiliaria. Σήμερα ο όμιλος επιχειρεί εκ νέου την αναβίωση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου, αλλά αυτόνομα, καθώς η πορτογαλική εταιρεία έχει αποχωρήσει. Υπενθυμίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή –και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της πρώην ΧΡΩΠΕΙ– δρομολογείται η δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας, μέσω ΣΔΙΤ. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο ανάδοχος αναμένεται να προκύψει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή