Ο πληθωρισμός θα μας απασχολεί και το 2022
ΑΝΑΛΥΣΗ

Ο πληθωρισμός θα μας απασχολεί και το 2022

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Το οικονομικό αίσθημα στην Ευρωζώνη συνολικά έχει σημειώσει ελαφρά άνοδο, όπως αντανακλάται στον σχετικό δείκτη που έφτασε τον Σεπτέμβριο στις 117,8 μονάδες, από τις 117,6 μονάδες τον Αύγουστο. Μολονότι είναι σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο, το αίσθημα στην Ευρωζώνη παραμένει πραγματικά θετικό και σε ανοδική πορεία με βάση τα ιστορικά δεδομένα.

Η αμέσως προηγούμενη φορά που ήταν σε υψηλότερα επίπεδα ήταν το 2000. Ενισχύονται οι προσδοκίες για αύξηση της απασχόλησης και ο σχετικός δείκτης έφτασε στις 113,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άνοδο από τις 112,8 του Αυγούστου. Οσοι συμμετείχαν στις σχετικές δημοσκοπήσεις τόνισαν πως έχουν κάθε λόγο να επεκτείνουν περαιτέρω την παραγωγική τους δυνατότητα, ώστε να ανταποκριθούν στην επίμονα υψηλή ζήτηση.
Παράλληλα, η ιδιωτική κατανάλωση ενθαρρύνεται από τα στοιχεία που καταδεικνύουν πως οι επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό. Τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη νιώθουν πως δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ιδιαιτέρως για τον κίνδυνο της ανεργίας και αντιθέτως φαίνεται πως προσβλέπουν σε αύξηση των εσόδων τους από τις αμοιβές της εργασίας τους.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, η εμπιστοσύνη παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε όλους τους τομείς. Τα βιβλία των επιχειρήσεων έχουν γεμίσει με παραγγελίες, ενώ τα αποθέματα προϊόντων έχουν εξαντληθεί. Οι προσδοκίες για τη βιομηχανική παραγωγή παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, έστω κι αν έχουν υποχωρήσει ελαφρώς σε σύγκριση με την κορύφωση της άνοιξης. Καταγράφεται πάντως υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών και στο λιανικό εμπόριο. Επί του παρόντος η βιομηχανική παραγωγή υφίσταται περιορισμούς εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως οι ελλείψεις σε εξαρτήματα και η συμφόρηση στις μεταφορές. Ως εκ τούτου θα χρειαστεί χρόνος για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, τουλάχιστον μέχρι το νέο έτος. 

Οι προσδοκίες καταναλωτών και επιχειρήσεων για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο και σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Στον τομέα των υπηρεσιών βρίσκονται επίσης σε υψηλά επίπεδα αν συγκριθούν με το παρελθόν, αλλά σχετικά με εκείνες των άλλων τομέων της οικονομίας. Προφανής αιτία τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην προσφορά και εξωθούν ανοδικά τις τιμές κυρίως σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά προϊόντα και τα προϊόντα του λιανικού εμπορίου. Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη μπορούν να αποδοθούν παράλληλα και σε άλλους παράγοντες πέραν των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου. Αναμένεται, ωστόσο, πως τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα πιέσουν ανοδικά τις τιμές και τον επόμενο χρόνο.
 
*Οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg.