Επίδομα φυσικού αερίου: Κατατέθηκε η τροπολογία – Τι προβλέπει

Επίδομα φυσικού αερίου: Κατατέθηκε η τροπολογία – Τι προβλέπει

Τη χορήγηση επιδότησης για την κατανάλωση φυσικού αερίου προβλέπει τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή για τη δημιουργία του «Ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης».

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χορήγηση επιδότησης για την κατανάλωση φυσικού αερίου προβλέπει τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή για τη δημιουργία του «Ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης». Στόχος είναι να περιοριστούν για τα νοικοκυριά τα βάρη που προκύπτουν από την εκρηκτική άνοδο στις τιμές των καυσίμων. 

Η τροπολογία στο άρθρο 8 επιτρέπει πέρα από την έκπτωση των τριών λεπτών ανά κιλοβατώρα στην ηλεκτρική ενέργεια, να καταβάλλεται και επιδότηση για την κατανάλωση φυσικού αερίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατακόρυφη αύξηση στην τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου. Το ύψος της επιδότησης του φυσικού αερίου, θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου, λαμβανομένων υπόψη οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. (Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την τροπολογία στα Σχετικά Αρχεία). 

Ράλι δίχως τέλος για το φυσικό αέριο

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του αερίου στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έχει τριπλασιαστεί από τις αρχές του 2021 και βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κάτι το οποίο οφείλεται αφενός στα μειωμένα αποθέματα, αφετέρου στην αυξημένη ζήτηση. Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, καθώς η Ρωσία έχει κλείσει τις στρόφιγγες του δικού της αερίου (από το οποίο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι Ευρωπαίοι), προκειμένου να «ζεστάνει» τα ρωσικά νοικοκυριά. 

Πρόσφατα σε δραστική αναβάθμιση των προβλέψεών της για την πορεία του φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Ασία προέβη και η Citigroup. Εκτιμά πλέον ότι μπορεί η τιμή να εκτιναχθεί ακόμη στα 100 δολάρια ανά εκατομμύριο θερμικές μονάδες. Για να αντιληφθεί κανείς τι θα σήμαινε αυτό, το αντίστοιχο σε όρους πετρελαίου θα ήταν 580 δολάρια το βαρέλι, όπως αναφέρει το Bloomberg. Τι θα πυροδοτούσε μία τόσο μεγάλη αύξηση; Ένας ασυνήθιστα βαρύς χειμώνας σε συνδυασμό με ακραία φαινόμενα (όπως τυφώνες) στον Κόλπο του Μεξικού, που θα πολλαπλασίαζαν τα προβλήματα στην προσφορά. 

Παράλληλα η McKinsey σε δική της έκθεση εκτιμά ότι έως το 2024 η ζήτηση για αέριο αναμένεται να εκτιναχθεί κατά 7% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με τη ζήτηση για υγροποιημένο αέριο (LNG) να αυξάνεται κατά 3,4% ετησίως έως το 2035.

Η εκτίναξη της ζήτησης συνεπάγεται εκτίναξη της τιμής, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση των επενδύσεων σε νέα project φυσικού αερίου. Αυτή η κατάσταση, με τη σειρά της, τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις, καθιστώντας ακριβότερη την παραγωγή σχεδόν όλων των προϊόντων.

Πηγή: moneyreview.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή