Πουλάει συμμετοχές για να μειώσει το χρέος της η κινεζική Evergrande

Πουλάει συμμετοχές για να μειώσει το χρέος της η κινεζική Evergrande

Κάλυψε οφειλή 47,5 εκατ. δολ. με πώληση του μεριδίου της στη Shengjing Bank

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O προβληματικός κολοσσός της Evergrande, ο οποίος δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων της Κίνας, έπρεπε να καταβάλει χθες σε τόκους επί ομολόγου το ποσόν των 47,5 εκατ. δολαρίων. Εξ ου και πούλησε το ποσοστό του στην τράπεζα Shengjing Bank σε κρατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων αντί 1,5 δισ. δολαρίων, ώστε να καλύψει την οφειλή. Ο κολοσσός, ο οποίος έχει γονατίσει κάτω από το βάρος των χρεών του, τα οποία ανέρχονται σε 300 δισ. δολάρια συνολικά, αγωνίζεται να εξασφαλίσει κεφάλαια για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Και αυτές είναι ποικίλες και ως προς τις πιστώτριες τράπεζες και ως προς τους προμηθευτές του, όπως σχετικώς αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

Νωρίς το πρωί χθες, ο όμιλος της Εvergrande ενημέρωσε το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, στο οποίο είναι εισηγμένος, ότι συνήψε συμφωνία για την πώληση του 1,75 δισεκατομμυρίου μετοχών του στην τράπεζα Shengjing Bank με τίμημα 5,70 γουάν ανά μετοχή. Αγοραστής είναι ο επενδυτικός όμιλος Shenyang Shengjing Finance Investment Group, ο οποίος πλέον θα ελέγχει το 19,93% της τράπεζας, δηλαδή το ποσοστό που κατείχε μέχρι χθες η Evergrande. Η τελευταία είχε προ καιρού διαθέσει και άλλες μετοχές που κατείχε στη Shengjing Bank και η αξία τους έφθανε το 1 δισ. γουάν. Σε ανακοίνωσή του ο κατασκευαστικός όμιλος δήλωσε ότι το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει έχει ήδη επηρεάσει δυσμενώς την τράπεζα, επισημαίνοντας πως ο αγοραστής Shenyang Shengjing Finance Investment Group θα αποκαταστήσει και θα σταθεροποιήσει τις λειτουργίες της.

Η διάθεση του μεριδίου της στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχες κινήσεις που έχει κάνει η Evergrande αφότου αποκαλύφθηκε το δεινό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Εχει πουλήσει θυγατρικές της μονάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων, και οι αποδέκτες ήταν προμηθευτές και εργολάβοι, ούτως ώστε να μπορέσει να καλύψει μέρος από τις εκκρεμείς οφειλές προς αυτούς. Με τα δεδομένα της 27ης Αυγούστου αυτές οι οφειλές ανέρχονταν σε περίπου 25,17 δισ. γουάν, δηλαδή 3,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές της Εvergrande. Εν τω μεταξύ, μόλις έγινε γνωστό ότι διέθεσε στην αγορά το μερίδιό της στην κινεζική τράπεζα Shengjing Bank, η τιμή της μετοχής της νωρίς χθες το πρωί στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκε σχεδόν 10%. Αξίζει να αναφερθεί πως τα σοβαρά προβλήματα του ομίλου ήρθαν στο προσκήνιο αφότου δύο φορές μέσα στον Σεπτέμβριο είχε προειδοποιήσει αγορές, επενδυτές, αναλυτές και κρατικές αρχές ότι διατρέχει κίνδυνο να μην κατορθώσει να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

Οι ανησυχίες ότι μια κατάρρευσή της θα πλήξει τις διεθνείς αγορές προκάλεσαν αναταραχή σε αυτές, αν και στα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων ανέκαμψαν. Ηδη η Evergrande δεν μπόρεσε να καλύψει τόκους ομολόγων αξίας 83,5 εκατ. δολαρίων, που έληξαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά της δόθηκε τεχνικά μια παράταση 30 ημερών. Τέλος, όπως αναφέρει το CNBC, μέχρι την εκπνοή του 2021 έχει καταβολές τόκων τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ αναλυτές υπογραμμίζουν πως η Evergrande αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στους εγχώριους επενδυτές έναντι των ξένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή