Συμμαχία 220 επενδυτικών ιδρυμάτων για το κλίμα

Συμμαχία 220 επενδυτικών ιδρυμάτων για το κλίμα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κοινοπραξία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία έχει υπό την εποπτεία της κεφάλαια 29,3 τρισ. δολαρίων αθροιστικά, απευθύνει έκκληση προς ορισμένους από τους περισσότερο ρυπογόνους ομίλους του κόσμου να κινητοποιηθούν άμεσα και να θέσουν κατεπειγόντως στόχους περικοπής των εκπομπών ρύπων, ακολουθώντας επιστημονικά τεκμήρια. Οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να συμβαδίζουν με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, ώστε να μην υπερβεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Πρόκειται για μια συμμαχία 220 ιδρυμάτων, όπως Allianz, Credit Agricole και Legal & General Investment Management και πολλά άλλα, τα οποία απευθύνθηκαν εγγράφως σε 1.600 ομίλους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Στόχοι βάσει επιστημονικών στοιχείων». Ουσιαστικά, η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα ευρέως αποδεκτό πρόγραμμα για την ενδελεχή εξέταση των σχεδίων των επιχειρήσεων, που αφορούν τη μείωση των ρύπων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα –τράπεζες, χρηματιστηριακοί και επενδυτικοί οίκοι και ασφαλιστικές– ζητούν από κολοσσούς τύπου Hyundai Motor, Duke Energy και Samsung Electronics να εναρμονίσουν τους στόχους της με το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου. Οι διεθνούς βεληνεκούς επενδυτές υφίστανται διαρκώς διογκούμενες πιέσεις για να κάνουν χρήση των απειράριθμων πόρων τους και να υποχρεώσουν τις επιχειρήσεις να ελαττώσουν τις εκπομπές ρύπων. Εν τω μεταξύ, ενόψει της παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ, η οποία εκκινεί στα τέλη Οκτωβρίου στη Σκωτία, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα σε αυτούς και όλοι θα αναμένουν να αναλάβουν δράση. Θα πρέπει, βέβαια, να ανέβουν μια απότομη πλαγιά. Η πρωτοβουλία των «Στόχων βάσει επιστημονικών στοιχείων» είχε ανακοινώσει προ ημερών ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επιχειρήσεις στις ισχυρές οικονομίες του πλανήτη δεν έχουν κατορθώσει να δεσμευθούν για περιβαλλοντική πρόοδο με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι μετρήσιμη. Μόνον ένα πέμπτο των άνω των 4.200 επιχειρήσεων, που έχουν έδρα στις χώρες-μέλη της Ομάδας των Είκοσι, έχουν δεσμευθεί να αναφέρουν την πρόοδό τους βάσει επιστημονικά μετρήσιμων στόχων.

«Χρειάζεται πιο πολλές εταιρείες να δεσμευθούν, αλλά και όσες ήδη το έχουν πράξει θα πρέπει να δείξουν πως οι περικοπές που έχουν επιτύχει είναι δυναμικές», τόνισε η Iλα Κόζιτς, αναλύτρια βιώσιμων επενδύσεων και διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στη Fidelity International. «Το αίτημα προς τους επενδυτές και τους συναφείς ομίλους είναι απλό και ξεκάθαρο, κι όσο περισσότερο διαπιστώνουμε πως οι εταιρείες εισάγουν τέτοιους στόχους, τόσο πιθανότερο είναι να ενταχθούν σε ένα χαρτοφυλάκιο μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος».

Oι όμιλοι οι οποίοι μπήκαν στο στόχαστρο της κοινοπραξίας των 220 επενδυτών έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 41 τρισ. δολαρίων και αντιστοιχούν σε 11,9 γιγατόνους απευθείας εκπομπών ρύπων. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με τους ρύπους αερίων του θερμοκηπίου, που εκπέμπουν αθροιστικά σε ένα χρόνο ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί. Το μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό ίδρυμα CDP, ένα από τα τέσσερα που βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία «Στόχοι βάσει επιστημονικών στοιχείων», έχει συντονίσει την εκστρατεία. «Οι διεθνείς επενδυτές θέλουν τα τεράστια κεφάλαια, που διαχειρίζονται, να συνδέονται με εταιρείες που θα μηδενίσουν τους ρύπους τους ή θα συνυπολογίσουν τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου, και αυτή τη στιγμή μόνο σε 10 σε όλο τον κόσμο μπορούν να στραφούν με τα κριτήρια αυτά», παρατηρεί, τέλος, ο Λοράν Μπαμπικιάν, διευθυντής διεθνών κεφαλαιαγορών του CDP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή