Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε μηνιαία βάση ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 3,4%

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα απωλειών αποδείχθηκε η χθεσινή για τους δείκτες των χρηματιστηρίων στη Γηραιά Ηπειρο, με τους κλαδικούς δείκτες ταξιδίων και αναψυχής να περιορίζουν τα κέρδη που σώρευσαν οι όμιλοι εξορύξεων. Συνολικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε πτώση 3,4% τον Σεπτέμβριο λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, ενώ προηγουμένως είχε μία αδιάλειπτη πορεία κερδών επί επτά μήνες. Ωστόσο, η άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μετατόπισε τους επενδυτές από κλάδους υψηλής ανάπτυξης, όπως η τεχνολογία, σε άλλους που είναι ευάλωτοι στην πορεία της οικονομίας, όπως οι τράπεζες και η ενέργεια.

Ο Stoxx 600 χθες είχε οριακή μεταβολή και έκλεισε με -0,05%. Οι όμιλοι εξόρυξης είχαν άνοδο 2%, ενώ οι επιχειρήσεις ταξιδίων σημείωσαν απώλειες 2,2%. «Οι πρόσφατες κινήσεις των αγορών υποδηλώνουν ότι γίνεται μια εναλλαγή ως προς την επιλογή κλάδων και τώρα προτιμώνται περιουσιακά στοιχεία που ευεργετούνται από τη στροφή των καταναλωτών από τα αγαθά στις υπηρεσίες», επισημαίνουν αναλυτές της BCΑ. Ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε ένας μήνας με πολλούς παράγοντες κινδύνου, όπως η πιο σκληρή στάση της Fed, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και στον κολοσσό της Evergrande, εξελίξεις που επηρέασαν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,31%, με -0,68% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,62% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,21% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,94% ο IBEX στη Μαδρίτη. Το ευρώ εξασθένησε 0,1% προς το δολάριο στο 1,1582 δολάριο.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού πριν από το κλείσιμο της αγοράς παρατηρήθηκε πτώση δεικτών. Το κλίμα διαμόρφωσαν οι ανησυχίες για την τύχη του πακέτου υψηλών δημοσίων δαπανών για έργα υποδομής στις ΗΠΑ, το οποίο πρέπει να ψηφιστεί και από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου, αλλά και ο προβληματισμός για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο Dow Jones και ο S&P 500 είχαν κάμψη της τάξεως του 1,22% και 0,75%, αντιστοίχως, αν και παρά ταύτα ο δεύτερος όδευε για την έκτη κατά σειράν τριμηνιαία άνοδο μετά το 2017. Σε καταθέσεις τους, τέλος, στη Βουλή των Αντιπροσώπων η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ απέδωσαν στην εφοδιαστική αλυσίδα την άνοδο του πληθωρισμού, ενώ η πρώτη ζήτησε πλήρη άρση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή