Ταχύτερη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων

Ταχύτερη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων

Αυτόματη μείωση τιμής έπειτα από δύο άγονες διαδικασίες και απόκτηση ακινήτου από πολλούς αγοραστές προβλέπει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στους άγονους πλειστηριασμούς λόγω των υψηλών τιμών με βάση τις οποίες εκποιούνται τα ακίνητα επιχειρεί να βάλει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. Οι βασικές αλλαγές που φέρνει είναι:

• Η αυτόματη μείωση της τιμής του ακινήτου έπειτα από δύο άγονους πλειστηριασμούς. Η αλλαγή αυτή εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την πώληση ενός ακινήτου και θα επισπεύσει τον χρόνο διάθεσης, αφού για τη μείωση της τιμής δεν θα απαιτείται δικαστική απόφαση, όπως συμβαίνει σήμερα.

• Η δυνατότητα απόκτησης ενός ακινήτου από πολλαπλούς αγοραστές, για την αγορά του οποίου θα μπορεί ο καθένας ενδιαφερόμενος να βάζει μέρος των χρημάτων. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί η διάθεση π.χ. ακινήτων μεγάλης αξίας που απαιτούν την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων και τα οποία δεν μπορούν να βρεθούν από έναν αγοραστή. 

Να σημειωθεί ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων ξεκίνησαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου έπειτα από μακρά περίοδο «παγώματος» λόγω της πανδημίας και έως τα τέλη Μαΐου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ρευστοποιήσεις 5.424 ακινήτων. Από τους πλειστηριασμούς εξαιρούνται όσοι είναι πυρόπληκτοι, καθώς και όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα, δηλαδή έχουν εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ευρώ. 

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η διάταξη για τη σταδιακή μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς έπειτα από δύο άγονες προσπάθειες ρευστοποίησης του ακινήτου, αντιμετωπίζει το φαινόμενο έλλειψης πλειοδοτών, γεγονός που οφείλεται συχνά στην υψηλή τιμή πρώτης προσφοράς του κινητού ή ακινήτου. Η έλλειψη πλειοδοτών υποδηλώνει ότι η τιμή πρώτης προσφοράς δεν είναι αντίστοιχη με τις υφιστάμενες συνθήκες αγοράς και ζήτησης και για τον λόγο αυτό, με σκοπό να διενεργηθεί τελικά ο πλειστηριασμός και να υπάρξει σημαντικό πλειοδοτικό ενδιαφέρον σε συνθήκες αγοράς και υγιούς ανταγωνισμού, καθιερώνεται η σε δύο στάδια περαιτέρω (αυτόματη) μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς. Προβλέπεται δηλαδή η σταδιακή μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς εάν προηγηθούν δύο ματαιώσεις του πλειστηριασμού. Στο τρίτο στάδιο η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται αυτόματα κατά 20% και αν δεν υπάρξει πλειοδοτικό ενδιαφέρον, τότε η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται κατά ένα επιπλέον 15%. 

Οι αλλαγές θα αφορούν τους νέους πλειστηριασμούς και όχι αυτούς που έχουν ήδη προγραμματιστεί και αναρτηθεί στην πλατφόρμα e-auction μέχρι σήμερα. Ετσι, το νέο καθεστώς θα αφορά ουσιαστικά τους πλειστηριασμούς που θα ωριμάσουν έναν χρόνο περίπου μετά την ενεργοποίηση των αλλαγών. Η διευκόλυνση των πλειστηριασμών με στόχο την αποτελεσματικότερη διάθεσή τους θα συμβάλει έτσι ώστε τα ακίνητα αυτά, ελλείψει αγοραστικού ενδιαφέροντος, να μην καταλήγουν στις τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή