Η γραφειοκρατία, εμπόδιο για τη μεταμόρφωση της Ιταλίας του Ντράγκι

Η γραφειοκρατία, εμπόδιο για τη μεταμόρφωση της Ιταλίας του Ντράγκι

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έθεσε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων, ώστε να επανεκκινήσει τη βραδυπορούσα εθνική οικονομία μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, οι πολιτικές διαμάχες και η χρόνια γραφειοκρατία άρχισαν να του δημιουργούν κωλύματα. Επί εβδομάδες η κυβέρνηση προσπαθεί να υπερβεί τις διχογνωμίες στους κόλπους του πολυκομματικού κυβερνώντος συνασπισμού με αφορμή αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, που είχε από τα τέλη Ιουλίου υποσχεθεί ο πρωθυπουργός. Αυτά εντάσσονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης που υπέβαλε στην Ε.Ε. τον Απρίλιο η Ιταλία και προβλέπει επενδύσεις σε υποδομές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και να εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια 200 δισ. ευρώ σε ορίζοντα εξαετίας.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ιταλικών Βιομηχανιών, Κάρλο Μπονόμι, τόνισε ότι «οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις θέτουν εν κινδύνω τις επόμενες δόσεις και, υπεράνω όλων, κωλυσιεργούν την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης». Ο Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε πολύ καλά, ανταποκρίθηκε στις αρχικές προδιαγραφές για να αποδεσμευθεί η δόση των 25 δισ. ευρώ, τα οποία και δόθηκαν στη χώρα τον Αύγουστο.

Επίσης, συγκρότησε μια συμμαχία ώστε να μπορέσει να ψηφιστεί η λυσσαλέα αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης σε υποθέσεις ποινικές. Οι δε νέοι κανόνες για την ταχύτερη εκδίκαση αστικών υποθέσεων τείνουν να εγκριθούν από τη Βουλή. Ωστόσο, από τους 51 στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης για το 2021, οι 38 έχουν αφεθεί για το τέταρτο τρίμηνο και έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση, ακριβώς την ώρα που πρέπει να σπεύσει, αργοπορεί. Οι ειδικοί επίτροποι για την εποπτεία των έργων υποδομής απευθύνθηκαν προσφάτως στην κυβέρνηση με επιστολή τους διαμαρτυρόμενοι για τη γραφειοκρατία. Αλλος συνάδελφός του, ο Πασκουαλίνο Μόντι, υπεύθυνος για τους λιμένες της δυτικής Σικελίας, προειδοποίησε ότι εάν η κρατική γραφειοκρατία εξακολουθήσει να ολιγωρεί, «τότε θα βρεθούμε ενώπιον ενός εμποδίου τόσο αξεπέραστου όσο και το Σινικό Τείχος».

To υπουργικό συμβούλιο απηύθυνε έκκληση στους υπουργούς να καταθέσουν έναν οδικό χάρτη για τις αναγκαίες παρεμβάσεις, προσθέτοντας ότι εξετάζει νέα μέτρα για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων. Ο Μάριο Ντράγκι αντιμετωπίζει τις ίδιες αντιξοότητες που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες την Ιταλία και αυτές είναι ο κατακερματισμός στο πολιτικό σκηνικό, η γραφειοκρατία και η σχεδόν αιώνια ψηφοθηρία. Οι μεγάλες πόλεις της Ιταλίας στις 3-4 Οκτωβρίου εκλέγουν δημάρχους και τα κόμματα στην κυβέρνηση Ντράγκι δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους εκλογείς τους. «Ζούμε μια συλλογική ψευδαίσθηση πως μια ομάδα τεχνοκρατών μπορεί να φτιάξει τα πάντα, αλλά εδώ μιλάμε για πολιτικές και όχι τεχνοκρατικές αποφάσεις, οπότε υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα», τονίζει εύστοχα εν κατακλείδι ο πανεπιστημιακός Εουτζένιο Πιτσιμέντι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή