Το κύμα ακρίβειας δεν έχει κοπάσει, φόβοι για ελλείψεις προϊόντων

Το κύμα ακρίβειας δεν έχει κοπάσει, φόβοι για ελλείψεις προϊόντων

Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 13,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε… χρηματιστές έχουν μετατραπεί οι αρμόδιοι για τις προμήθειες υπάλληλοι των επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για προμήθειες πρώτων υλών στη βιομηχανία είτε πρόκειται για προμήθειες τελικών προϊόντων στο λιανεμπόριο, καθώς οι τιμοκατάλογοι αλλάζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση, με την τάση να είναι –δυστυχώς– πάντα ανοδική τους τελευταίους μήνες. Ακόμη κι αν έχουν κάνει εγκαίρως παραγγελίες, είναι άγνωστο εάν και πότε θα τις παραλάβουν, ειδικά όταν πρόκειται για παραγγελίες από Κίνα, καθώς και σε ποια τιμή θα τις πληρώσουν. Η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών εντός και εκτός Ελλάδας κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, καθώς πλέον η προσφορά των εργοστασίων της Ευρώπης δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση.

Αν και οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν στην πλειονότητά τους ότι δεν υπάρχουν ακόμη ελλείψεις σε προϊόντα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε ό,τι αφορά για παράδειγμα εποχικά είδη, όπως είναι τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα οποία έχουν κύρια χώρα προέλευσης την Κίνα. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ελλείψεις δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν σε ορίζοντα 4-5 μηνών και σε άλλα προϊόντα, κυρίως διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Σε κατηγορίες των τελευταίων, όπως είναι για παράδειγμα τα ηλεκτρικά είδη, εργαλεία, είδη κήπου και αυτοκινήτου, οικιακά σκεύη καταγράφονται ήδη σημαντικές αυξήσεις τιμών σε σχέση με πέρυσι, της τάξης του 16% μεσοσταθμικά.

Με τα ναύλα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων να παραμένουν στα ύψη, το πετρέλαιο να ξεπερνά τα 80 δολάρια/βαρέλι, τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να σημειώνουν ιστορικά ρεκόρ στην Ευρώπη και τις τιμές βασικών πρώτων υλών, όπως το αλουμίνιο, ο χάλυβας, τα πλαστικά να βρίσκονται επίσης στα ύψη, το κύμα ανατιμήσεων κάθε άλλο παρά φαίνεται ότι θα κοπάσει. Ακόμη κι αν δεν έχουν φανεί όλες οι ανατιμήσεις στην αγορά, αυτό γίνεται για δύο λόγους: είτε διότι –ειδικά στην περίπτωση των τροφίμων– οι μεγάλοι λιανέμποροι έχουν απόθεμα προϊόντων σε χαμηλή τιμή είτε διότι στις περιπτώσεις των πολύ μεγάλων ανατιμήσεων επιλέγουν να μετακυλίουν τις αυξήσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων σταδιακά, προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις στην κατανάλωση.

Μια εικόνα για το τι βλέπουμε και τι θα δούμε το επόμενο διάστημα δίνουν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Αύγουστο. Μάλιστα, τα στοιχεία αυτά αφορούν την εγχώρια βιομηχανία και τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, με το κόστος παραγωγής –και επομένως και τις τιμές πώλησης– να επηρεάζεται και από όλους τους παραπάνω παράγοντες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Αύγουστο του 2021 αυξήθηκαν κατά 13,1% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020. Ο δείκτης τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς αυξήθηκε κατά 21,6%, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς ενισχύθηκε κατά 10,5%. Οι μεγαλύτερες επιμέρους αυξήσεις στις τιμές παραγωγού στην εγχώρια αγορά καταγράφονται στους ακόλουθους κλάδους: πετρελαιοειδή (51,5%), εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη (35,4%), κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (16,3%), κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (13,8%), παραγωγή βασικών μετάλλων (9,8%), βιομηχανία ξύλου (8,9%). Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη βιομηχανία τροφίμων καταγράφεται αύξηση 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή