Σημαντικά κέρδη για Prodea και Trastor

Σημαντικά κέρδη για Prodea και Trastor

Νέες επενδύσεις στην ανάπτυξη ακινήτων από τις δύο εισηγμένες

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για την απόκτηση των νέων βιοκλιματικών κτιρίων γραφείων που αναπτύσσει η Dimand Real Estate στη Θεσσαλονίκη και στο Μαρούσι, συνολικής επιφάνειας 16.700 τ.μ. και 7.900 τ.μ. αντίστοιχα, προχώρησε η Prodea Investments. Η εισηγμένη έχει υπογράψει σύμβαση για την απόκτηση του 35% των δύο εταιρειών «οχημάτων» που κατασκευάζουν τα δύο κτίρια, ενώ μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες, τα ακίνητα θα εξαγοραστούν εξ ολοκλήρου στην Prodea σε προσυμφωνημένο τίμημα. Για το ακίνητο του Αμαρουσίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει προσύμφωνο για τη μίσθωσή του από την εταιρεία στοιχηματισμού Stoiximan.

Παράλληλα, η Prodea προχώρησε πρόσφατα και σε σημαντικές κινήσεις αναδιάρθρωσης του δανεισμού της και ενίσχυσης της ρευστότητάς της. Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιουλίου προχώρησε στη σύναψη ομολογιακού δανείου 280 εκατ. ευρώ με την Alpha Bank, διάρκειας έξι ετών, με επιτόκιο 2,55%. Αντίστοιχα, η εταιρεία σύναψε και ένα ακόμα ομολογιακό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ (πενταετές, με επιτόκιο 2,5%) με την Εθνική Τράπεζα, με στόχο τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό εκταμιεύτηκε ποσό 54 εκατ. ευρώ, με το οποίο χρηματοδοτήθηκε η παραπάνω συμφωνία για τα κτίρια γραφείων της Dimand.

Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, η Prodea κατέγραψε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (χωρίς να υπολογίζονται δηλαδή κέρδη από την αναπροσαρμογή των αξιών των ακινήτων), της τάξεως των 30,47 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 34,68 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε σε 65 εκατ. ευρώ, από 68,2 εκατ. ευρώ. Ο βασικότερος λόγος των παραπάνω μειώσεων οφείλεται στην πώληση ακινήτων της εταιρείας στο τέλος του 2020, στον όμιλο Παπαλέκα (Yoda Group) σε μια συμφωνία αξίας της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, η Prodea κατέγραψε κέρδη συνολικού ύψους 57,3 εκατ. ευρώ, από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων της, έναντι ζημίας 5,5 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο. Ως εκ τούτου, υπολογίζοντας και τα εν λόγω κέρδη, η συνολική κερδοφορία του ομίλου ανήλθε σε 108,8 εκατ. ευρώ, από 28,1 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο.

Αισθητή ανάκαμψη κατέγραψαν κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου τα οικονομικά αποτελέσματα της Trastor. Ειδικότερα, η εταιρεία σημείωσε αύξηση των καθαρών κερδών κατά 230% σε 8,9 εκατ. ευρώ, από 2,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 12,2 εκατ. ευρώ, από 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από ενοίκια αυξήθηκαν κατά 42% σε 8,1 εκατ. ευρώ, από 5,7 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία κατέγραψε έσοδα 4,4 εκατ. ευρώ από πωλήσεις ακινήτων της κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο. Συνολικά πωλήθηκαν έξι πρατήρια υγρών καυσίμων και ένα κατάστημα. Αντίστοιχα, αποκτήθηκε ένα κτίριο αποθηκών στον Ασπρόπυργο αντί ποσού 6,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Trastor κατέγραψε και κέρδη ύψους 8 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των αξιών των ακινήτων στην εύλογη αξία. Την ίδια περίοδο πέρυσι, τα συγκεκριμένα κέρδη δεν είχαν ξεπεράσει τα 3,2 εκατ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο της Trastor αποτελείται από 59 ακίνητα, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 219,1 χιλιάδων τ.μ., με εύλογη αξία 313 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει ρευστότητα 23 εκατ. ευρώ, από 17,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020. Στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της, σχεδιάζει την ανάπτυξη μιας σύγχρονης αποθήκης στον Ασπρόπυργο και ενός αυτοτελούς κτιρίου γραφείων στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Συνολικά, θα επενδυθούν περίπου 5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της νέας αποθήκης και 7,5 εκατ. ευρώ για το κτίριο γραφείων, δηλαδή συνολικά 12,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή