Στα 156 εκατ. ο κύκλος εργασιών της ΕΥΔΑΠ το πρώτο εξάμηνο

Στα 156 εκατ. ο κύκλος εργασιών της ΕΥΔΑΠ το πρώτο εξάμηνο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση κατέγραψαν τα αποτελέσματα της ΕΥΔΑΠ κατά το πρώτο εξάμηνο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020. Η εισηγμένη εταιρεία ύδρευσης εμφάνισε χαμηλότερο κατά 1,4% κύκλο εργασιών, στα 156 εκατ., λόγω της μείωσης των εσόδων από υπηρεσίες αποχέτευσης, ενώ η συνολική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,4% στα 195 εκατ. κυβικά μέτρα. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (Ebitda) υποχώρησαν κατά 3,7% στα 35,3 εκατ., με το σχετικό περιθώριο να διατηρείται σταθερό στο 23%. Πτώση κατέγραψαν και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) τα οποία διαμορφώθηκαν στα 17,8 εκατ. από 18,6 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020. Τα κέρδη προ φόρων παρέμειναν σταθερά στα 24 εκατ., ενώ η κερδοφορία μετά από φόρους υποχώρησε κατά 32%, στα 9,7 εκατ., κυρίως λόγω της μείωσης του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος (νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων) από 24% σε 22%, για τα εισοδήματα φορολογικού έτους 2021, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας.

Υποχώρηση εμφάνισε και το καθαρό περιθώριο κέρδους, που διαμορφώθηκε στο 6,2% από 9,1% κατά το α΄ εξάμηνο 2020. Κατά το πρώτο εξάμηνο σχηματίστηκε πρόβλεψη της τάξεως των 4 εκατ. για το επιπλέον κόστος του αδιύλιστου ύδατος. Ο εν λόγω υπολογισμός βασίστηκε στις συζητήσεις με το ελληνικό Δημόσιο, καθώς και στα σχέδια συμβάσεων για το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που απέκτησε η ΕΥΔΑΠ μέχρι τα τέλη του 2040. Επίσης, λόγω της χρονικής καθυστέρησης ανάδειξης αναδόχου ταχυδρομικών υπηρεσιών, ως συνέπεια της χρονοβόρας δικαστικής εμπλοκής του σχετικού διαγωνισμού (λόγω εκατέρωθεν προσφυγών των συμμετεχόντων), από τις 27 Απριλίου έως και τις 15 Ιουνίου δεν πραγματοποιήθηκε τιμολόγηση των πελατών της εταιρείας. Ως αποτέλεσμα σχηματίστηκε πρόβλεψη μη τιμολογημένων εσόδων 20 εκατ. και μειώθηκαν οι εισπράξεις για το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου κατά 59% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανταποκριθήκαμε σε νέες προκλήσεις, μένοντας παράλληλα προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων και της στρατηγικής μας, επιδεικνύοντας σταθερότητα στα αποτελέσματά μας. Με τον νόμο 4812/2021 ανανεώθηκε το αποκλειστικό δικαίωμα της ΕΥΔΑΠ για παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης μέχρι το 2040, θέτοντας τις βάσεις για τη διευθέτηση διαφόρων θεμάτων του παρελθόντος και την υπογραφή της νέας σύμβασης με το Δημόσιο. Η υποχρέωση συμμόρφωσης της εταιρείας στο Ν. 4412/2016 (σ.σ.: για τις δημόσιες συμβάσεις), σε συνδυασμό με τις εκατέρωθεν προσφυγές από τους δύο συμμετέχοντες, οδήγησε σε χρονικές καθυστερήσεις ανάδειξης αναδόχου ταχυδρομικών υπηρεσιών και δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην έκδοση των λογαριασμών και την τιμολόγηση. Καταβάλλουμε όμως κάθε δυνατή προσπάθεια για την οριστική επίλυση του θέματος», ανέφερε χθες κατά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή