Zημίες 14,2 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο για Intrakat

Zημίες 14,2 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο για Intrakat

Αιτία, οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και οι καθυστερήσεις λόγω πανδημίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υψηλότερο κόστος βασικών πρώτων υλών για την κατασκευή έργων υποδομής και οι καθυστερήσεις στον ρυθμό υλοποίησης έργων, λόγω των μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία, διεύρυναν τις ζημίες του ομίλου Intrakat κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου. Οπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, οι ζημίες του ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 14,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,8 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε ζημίες 5,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,7 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 87 εκατ. ευρώ, αμετάβλητες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, αν και, όπως αναφέρει η διοίκηση, από τις φετινές πωλήσεις δεν υπολογίζονται 8,8 εκατ. ευρώ που αφορούν πωλήσεις της Intrakat προς θυγατρικές της εταιρείες για κατασκευαστικά έργα που εκτελεί για λογαριασμό τους.

Οπως εξηγεί η διοίκηση της Intrakat, κατά το πρώτο εξάμηνο το κόστος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ως αποτέλεσμα απρόβλεπτων αυξήσεων σε υλικά κατασκευής, όπως ο σίδηρος, η ενέργεια, τα πλαστικά, τα καλώδια και τα ασφαλιστικά, μια τάση που ασφαλώς παρατηρείται και σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, η πανδημία επέφερε πρόσθετες καθυστερήσεις τόσο στον ρυθμό παραγωγής των έργων όσο και στην υπογραφή νέων συμβάσεων. Πάντως, η εταιρεία εκτιμά ότι οι παραπάνω επιβαρυντικοί παράγοντες αναμένεται να αρθούν σύντομα, επιτρέποντας την άμεση βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων του ομίλου Intrakat. Συγκεκριμένα, η διοίκηση σημειώνει ότι το κόστος υλοποίησης των τεχνικών έργων αναμένεται να εξορθολογιστεί άμεσα με τις αναμενόμενες συμβασιοποιήσεις ήδη εκτελεσμένων μελετών κι εργασιών και με το πρόγραμμα αποζημίωσης μέσω αναθεωρήσεων που επεξεργάζεται το υπουργείο Υποδομών και θα καλύψει τις υπερβολικές και απρόβλεπτες αυξήσεις υλικών στα κατασκευαστικά έργα που ήδη εκτελούνται.

Το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου ανέρχεται σε 777,6 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει και συμβάσεις 354,7 εκατ. ευρώ, των οποίων η υπογραφή αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους η Intrakat έχει αναλάβει νέα έργα ύψους 186 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο αυτοκινητόδρομος Πάφου – Πόλης Χρυσόχους, ύψους 73 εκατ. ευρώ, στην Κύπρο και η μετατροπή του κτιρίου του πρώην Odeon Starcity στη Λ. Συγγρού σε ξενοδοχείο της αλυσίδας Hyatt, μια σύμβαση ύψους 16 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Intrakat ανέλαβε το έργο των δικτύων αποχέτευσης λυμάτων Αιγιαλείας, ύψους 24,4 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα υπέγραψε και την πρώτη της σύμβαση στη Ρουμανία. Πρόκειται για έργο 19,6 εκατ. ευρώ που αφορά την επέκταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης σε περιοχές πλησίον του Βουκουρεστίου.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει υποβάλει προσφορές σε έργα που δημοπρατούνται ή έχει προεπιλεγεί σε 9 διαγωνισμούς ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 1,377 δισ. ευρώ, με κυριότερα τη νέα Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 373,2 εκατ. ευρώ, τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, προϋπολογισμού 251,8 εκατ. ευρώ, και το έργο των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, έργο ύψους 205,9 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή