Επενδύσεις άνω των 6,5 δισ. ευρώ δρομολογεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Επενδύσεις άνω των 6,5 δισ. ευρώ δρομολογεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στα 4,5 δισ. αναμένεται να ανέλθει το επόμενο διάστημα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ, από 2,5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, αναμένεται να διαμορφωθεί το προσεχές διάστημα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υπολογίζοντας και την επικείμενη ανάληψη έργων, όπως η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, με σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, αλλά και το οργανωμένο τουριστικό θέρετρο με καζίνο Inspire Athens στο Ελληνικό, επίσης ύψους 1 δισ. ευρώ, για το οποίο οι διαδικασίες ανακατανομής των μεριδίων μεταξύ των μετόχων προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός των αμέσως προσεχών εβδομάδων. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε χθες ο όμιλος, οι συνολικές επενδύσεις που προωθεί, μαζί με τα παραπάνω έργα, ξεπερνούν πλέον σε αξία τα 6,5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 439,4 εκατ. ευρώ, από 420 εκατ. ευρώ πέρυσι, αυξημένες κατά 4,6%, ενώ η λειτουργική κερδοφορία EBITDA αυξήθηκε κατά 19% σε 136,3 εκατ. ευρώ, από 114,8 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μετόχων της τάξεως των 8,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 2,28 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αρνητικής επίδρασης αποτιμήσεων παραγώγων.

Στον τομέα των κατασκευών, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε ελαφρώς σε 248,1 εκατ. ευρώ, από 254,8 εκατ. ευρώ, αλλά η λειτουργική κερδοφορία σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 330% σε 28 εκατ. ευρώ, από 6,5 εκατ. ευρώ. Στις παραχωρήσεις, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 70 εκατ. ευρώ, από 67,2 εκατ. ευρώ, καταδεικνύοντας τη σταδιακή αποκατάσταση του κυκλοφοριακού όγκου στους μεγάλους οδικούς άξονες. Παράλληλα, η λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε σε 46,2 εκατ. ευρώ, από 50 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σημαντική εξέλιξη κρίνεται και η έγκριση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου (Master Plan) για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι της Κρήτης, κάτι που αναμένεται να επιταχύνει την υλοποίηση του έργου των 550 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε σε 98,5 εκατ. ευρώ, από 92,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ η λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε σε 67,3 εκατ. ευρώ, έναντι 66,7 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Μεγάλη ήταν η αύξηση στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, όπου ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 63,2% σε 26,6 εκατ. ευρώ, αν και τα λειτουργικά αποτελέσματα ήταν αρνητικά κατά 0,6 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 0,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος έχει συμφωνήσει να αποκτήσει το 75% και το 50% των εταιρειών Ηρων ΙΙ και Ηρων Ενεργειακή, αποκτώντας έτσι το 100% των δύο εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Motor Oil προωθείται η από κοινού ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, μια επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ. Η νέα μονάδα θα βρίσκεται στην Κομοτηνή και θα διαθέτει συνολική ισχύ 877 MW.

Οσον αφορά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ενοποιημένες πωλήσεις 139,6 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 19,6% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (χωρίς την έκτακτη ζημία από τη δραστηριότητα στις ΗΠΑ) αυξήθηκαν κατά 12% σε 28,9 εκατ. ευρώ, από 25,8 εκατ. ευρώ το περυσινό πρώτο εξάμηνο. Η εταιρεία αποφάσισε να καταγράψει ζημία 94,4 εκατ. ευρώ από την αποεπένδυση από τα αιολικά πάρκα στο Τέξας των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια έκτακτη ζημία, που δεν πρόκειται να επαναληφθεί. 

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης προβλέπει την αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος του ομίλου σε 3.000 MW την επόμενη πενταετία. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία επιπλέον 30 MW αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Η σημερινή ισχύς διαμορφώνεται σε 1.300 MW, ενώ παράλληλα επιπλέον 1.800 MW βρίσκονται σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα αναπτύσσονται και σχεδιάζονται νέα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1.700 MW και συστήματα αποθήκευσης συνολικής ισχύος περίπου 2.000 MW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή