H προοπτική χαλάρωσης από τη Fed ευνοεί το δολάριο

H προοπτική χαλάρωσης από τη Fed ευνοεί το δολάριο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πίεση στις αγορές κρατικών ομολόγων των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών συνεχίστηκε την εβδομάδα που διανύσαμε, στον απόηχο των ανακοινώσεων μεγάλων κεντρικών τραπεζών που καταδεικνύουν στροφή σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Αλλά και η αύξηση των πληθωριστικών ανησυχιών ενέτεινε την πτωτική τάση των κυβερνητικών τίτλων, με τα στοιχεία πληθωρισμού της Ευρωζώνης για τον Σεπτέμβριο να φανερώνουν αύξηση σε υψηλό 13 ετών. Συγκεκριμένα, ο βασικός δείκτης πληθωρισμού εκτινάχθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση από 3,0% τον Αύγουστο αντανακλώντας σημαντική αύξηση των τιμών ενέργειας, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού αναρριχήθηκε στο 1,9% ετησίως από 1,6% τον προηγούμενο μήνα. Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή αργού πετρελαίου Brent ανήλθε σε υψηλό τριών ετών ξεπερνώντας τα 80 δολ./βαρέλι το πρωί της Τρίτης, καθώς η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φαίνεται πως ξεπερνά την προσφορά εν μέσω πίεσης στην αγορά ενέργειας παγκοσμίως.

Η τιμή του Brent αποκλιμακώθηκε κάτω από τα 78 δολ./βαρέλι τις επόμενες ημέρες μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,6 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, έναντι προσδοκιών των αναλυτών για πτώση κατά περίπου 4,5 εκατ. βαρέλια. Εντούτοις, ο OPEC τόνισε, στην ετήσια έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, ότι το 2023 η χρήση αργού εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα φτάνοντας τα 101,6 εκατ., όσο θα ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία από την πανδημία και η ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019.

Σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού κυβερνητικού ομολόγου βρέθηκε σε υψηλό τριών μηνών 1,57% την Τρίτη, προτού υποχωρήσει μερικώς στην περιοχή του 1,49% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Ανοδική πορεία ακολούθησαν και οι ευρωπαϊκοί κυβερνητικοί τίτλοι –αν και η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει υποστηρικτική νομισματική πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα–, με την απόδοση του δεκαετούς γερμανικού τίτλου να αυξάνεται σε υψηλό τριών μηνών -0,17% την Τρίτη, πριν αποκλιμακωθεί κοντά στο -0,23% το μεσημέρι της Παρασκευής, ακολουθώντας την υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Στις αγορές συναλλάγματος, η προοπτική εφαρμογής μιας λιγότερο επεκτατικής πολιτικής από τη Fed στο άμεσο μέλλον, νωρίτερα σε σχέση με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ευνόησε το δολάριο ΗΠΑ με τον δείκτη DXY να ενισχύεται σε υψηλό 14 μηνών 94,503 την Πέμπτη. Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία ευρώ/δολ. διαπραγματευόταν σε χαμηλό 14 μηνών 1,1561 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 1,3%.
 
*Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή