Στο 6% από 4,3% ανεβάζει την ανάπτυξη για φέτος ο οίκος Fitch

Στο 6% από 4,3% ανεβάζει την ανάπτυξη για φέτος ο οίκος Fitch

Εκτιμά ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ ήδη από φέτος μπαίνει σε καθοδική τροχιά

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο ώθησε τη Fitch να αναβαθμίσει σημαντικά την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος στο 6% από 4,3% που προέβλεπε πριν, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει ήδη επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο προειδοποιεί πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι υψηλότερο φέτος απ’ ό,τι αναμενόταν λόγω του αυξημένου κόστους των μέτρων στήριξης, ενώ εκτιμάει ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ ήδη από φέτος μπαίνει σε καθοδική τροχιά, κάτι που αποτελεί και καταλυτικό παράγοντα για τον οίκο ώστε να αναβαθμίσει τη χώρα.

Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση του οίκου για την ελληνική οικονομία αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου του 2022 και η Fitch δίνει μια πρώτη γεύση του τι μπορεί να… προκύψει. Η βαθμολογία που δίνει στην Ελλάδα είναι ΒΒ με σταθερές προοπτικές, δύο σκαλοπάτια δηλαδή κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ τονίζει πως εάν υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία και η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών συνεχίζεται, θα μπορούσε να υπάρξει θετική δράση αξιολόγησης.

Η Fitch επισημαίνει πως βλέπει περισσότερη πιθανότητα για ανοδικά παρά πτωτικά περιθώρια στην εκτίμησή της για ανάπτυξη με ρυθμούς 6% φέτος, και αυτό γιατί σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί, οι δείκτες υψηλής συχνότητας για το τρίτο τρίμηνο υποδηλώνουν συνέχιση της ανάπτυξης και τα στοιχεία από το μέτωπο του τουρισμού είναι επίσης θετικά.

Ο οίκος, παράλληλα, μειώνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2022 στο 4% από 5,3%, λόγω μικρότερου «αποτελέσματος μεταφοράς» από το 2021, και τοποθετεί στο 3,5% την ανάπτυξη το 2023.

Ο οίκος ανεβάζει την πρόβλεψη για το έλλειμμα το 2021 στο 10,0% του ΑΕΠ από 9,5% που προέβλεπε πριν, λόγω των υψηλότερων εκτιμήσεων για το κόστος των μέτρων στήριξης, τα οποία ξεπερνούν τις θετικές επιπτώσεις των εσόδων από την ισχυρή ανάπτυξη. 

Τέλος, η Fitch εκτιμάει ότι το δημόσιο χρέος κορυφώθηκε το 2020 στο 205,6% του ΑΕΠ (από 207% που προέβλεπε πριν) και θα αρχίσει να μειώνεται φέτος, φτάνοντας το 196,2% έως το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή