Στη σκιά της πανδημίας η διεθνής συνδιάσκεψη αερομεταφορέων

Στη σκιά της πανδημίας η διεθνής συνδιάσκεψη αερομεταφορέων

Θα διεξαχθεί διά ζώσης, έπειτα από δύο και πλέον χρόνια, στη Βοστώνη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ετήσια γενική συνέλευση των μελών της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) θα λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα και θα είναι η πρώτη που θα διεξαχθεί διά ζώσης ύστερα από διάστημα δύο ετών και άνω εξαιτίας της πανδημίας κι ενώ η πολυπόθητη ανάκαμψη των διεθνών επαγγελματικών ταξιδίων παραμένει μακρινή προοπτική. 

Η προηγούμενη γενική συνέλευση, το 2020, είχε διεξαχθεί ψηφιακά και η φετινή, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή, θα γίνει στη Βοστώνη. Ενας από τους στόχους των επικεφαλής των διεθνών αεροπορικών εταιρειών είναι να «διδάξουν διά του παραδείγματος», δηλαδή να μετακινηθούν οι ίδιοι από αέρος, ώστε να μεταδώσουν το μήνυμα πως τα επαγγελματικά ταξίδια είναι πλέον ασφαλή. Αποτελεί μέρος μιας γενικότερης εκστρατείας να αναζωογονηθεί αυτό το πολύ κερδοφόρο τμήμα των αερομεταφορών, το οποίο έχει επηρεαστεί αρκετά από την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την επιστροφή των εργαζομένων από το σπίτι τους στο γραφείο και πάλι.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονισθεί ότι αντίστοιχες συνδιασκέψεις άλλων κλάδων είτε ακυρώθηκαν είτε μετατοπίσθηκαν στο Διαδίκτυο, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί για τον συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος αφορά αυτή καθαυτή τη μετακίνηση. «Πιστεύουμε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους μας να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο», επισήμανε προ καιρού ο πρώην γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ, όταν ανακοίνωνε πως μετακινείται η γενική συνέλευση από τον Ιούνιο τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές έχουν διαφοροποιημένες προβλέψεις ως προς το πότε η ζήτηση θα επανακάμψει πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα. Ορισμένοι αναμένουν για τα ταξίδια υπεράνω του Ειρηνικού να υπάρξει ανάκαμψη το 2025, δηλαδή θεωρούν πως θα υστερήσει από εκείνη στα διατλαντικά κατά ένα χρόνο ή και περισσότερο. Κι ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών, που θα συγκεντρωθούν στη Βοστώνη, θέλουν να δείξουν ότι τα επαγγελματικά ταξίδια εξομαλύνονται, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι σχεδόν κατά ένα τρίτο μικρότερος από τον αντίστοιχο του 2019 – και αυτό οφείλεται στους περιορισμούς της ζώνης Ασίας – Ειρηνικού. Η ΙΑΤΑ, τέλος, προβλέπει ότι ο κλάδος θα ζημιωθεί κατά σχεδόν 48 δισ. δολάρια φέτος πέραν των 126 δισ. δολαρίων πέρυσι λόγω πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή