Εφιαλτικό φθινόπωρο για βρετανικές επιχειρήσεις

Εφιαλτικό φθινόπωρο για βρετανικές επιχειρήσεις

Αύξηση κόστους παραγωγής, φόρων, έλλειψη πρώτων υλών και εργαζομένων

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «φθινοπωρινή καταιγίδα» προειδοποιούν οι ενώσεις των βρετανικών επιχειρήσεων, καθώς μετά τη στήριξη που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα έρθουν αντιμέτωπες με δυσβάσταχτους φόρους, υψηλά κόστη, ελλείψεις προσωπικού και με προβλήματα στην εφοδιαστική τους αλυσίδα.

Την ίδια στιγμή, μέλη βρετανικών ενώσεων μιλούν για απότομη πτώση της εμπιστοσύνης μετά το τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο, στοιχεία που αφορούν το τρίτο τρίμηνο και τα οποία θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα από το βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναμένεται να δείξουν πως τα αυξημένα κόστη για μισθούς και για την προμήθεια πρώτων υλών, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις καταρτισμένου προσωπικού, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο.

Παράλληλα, το Institute of Directors θα δημοσιεύσει στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν αυτόν τον μήνα και δείχνουν μια απότομη πτώση στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων έπειτα από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτή μάλιστα η κίνηση αναμένεται, σύμφωνα και με ρεπορτάζ των Financial Times, να πλήξει τον επόμενο χρόνο τις επιχειρήσεις. 

Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων έχει σημειώσει πτώση στα επίπεδα του περυσινού χειμώνα, έπειτα από άνοδο που είχε σημειώσει ο σχετικός δείκτης αυτό το καλοκαίρι.

Η Κίτι Ούσερ, επικεφαλής οικονομολόγος στο IoD, επεσήμανε πως «το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες». «Παρατηρήσαμε σημάδια βελτίωσης της εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», ανέφερε στους Financial Times ο επικεφαλής της BCC, Σίβαν Χάβιλαντ. «Εχω παρευρεθεί σε σωρεία τηλεφωνικών επικοινωνιών με διευθύνοντες συμβούλους την τελευταία εβδομάδα, όπου προσπαθούσαμε να πούμε κάτι ευχάριστο, αλλά δεν μπορούσαμε».

Το IοD σε σχετική επιστολή του έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει για αύξηση της φορολογίας  κατά 11 δισ. λίρες. Η συγκεκριμένη επιστολή, που περιήλθε σε γνώση των Financial Times, προειδοποιεί τον υπουργό πως η αύξηση της φορολογίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας, αλλά και στην ανάπτυξη.

Παράλληλα, μέσα από αυτή την επιστολή η ένωση IoD εκφράζει ανησυχία για την κίνηση αυτή και τονίζει πως δεν αποτελεί καλή κυβερνητική πρακτική. Ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ομοσπονδίας μικρών επιχειρήσεων μίλησε για «φθινοπωρινή καταιγίδα» αναφερόμενος στον «πονοκέφαλο» που θα προκαλέσουν στις επιχειρήσεις η αυξημένη φορολογία, οι ελλείψεις προσωπικού, η εκτόξευση του κόστους αλλά και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι ανατιμήσεις μάλιστα σε βασικά εμπορεύματα ανησυχούν τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, με τον Μπεν Φλέτσερ, επικεφαλής στον σύνδεσμο Make UK, που εκπροσωπεί τις εταιρείες του κλάδου της μεταποίησης, να επισημαίνει ότι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για πολλές εταιρείες εξαιτίας της διόγκωσης του κόστους, της έλλειψης οδηγών, αλλά και προμηθειών. 

Στο μεταξύ, αντιμέτωπες με ένα διαρκώς αυξανόμενο κόστος έρχονται και οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα στο Σίτι του Λονδίνου, στην προσπάθειά τους να προσλάβουν ταλαντούχους εργαζομένους, εκτιμώντας ότι τα αυξημένα κόστη μειώνουν την ανταγωνιστικότητά τους. Αυτό ανέφερε έκθεση του TheCityUK, οργανισμού που αντιπροσωπεύει εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι εταιρείες-μέλη ζητούν από την κυβέρνηση να δρομολογήσει τη δημιουργία βραχυπρόθεσμης επαγγελματικής βίζας που θα επιτρέπει στους εργαζομένους του εξωτερικού να έρθουν στη Βρετανία. Σημειώνεται ότι το 1/ 5 του προσωπικού αυτών των εταιρειών προέρχεται από το εξωτερικό, ποσοστό που ανέρχεται στο 42% του συνόλου των εργαζομένων στον ανερχόμενο τεχνολογικό κλάδο παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (fintech), αναφέρει η σχετική έκθεση την οποία και δημοσιεύουν οι Financial Times. 

«Για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί θα πρέπει να έχουμε το καλύτερο ταλέντο που υπάρχει παγκοσμίως. Χωρίς αυτό, δεν θα είμαστε ικανοί να καινοτομήσουμε σε αναπτυσσόμενους κλάδους που αποτελούν κλειδιά για τις οικονομίες, όπως αυτός του fintech ή της πράσινης οικονομίας, ούτε θα μπορούμε να οικοδομήσουμε διεθνή εμπορικά δίκτυα» επεσήμανε ο επικεφαλής του TheCityUK, Μάιλς Σέλικ.

Ο ίδιος τόνισε πως μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη, στην Αμερική και την Ασία, διαγκωνίζονται για να βρουν κορυφαία ταλέντα. «Η Βρετανία θα πρέπει να εργαστεί σκληρά ώστε να εκσυγχρονίσει τις διαδικασίες που αφορούν τους μετανάστες, να μειώσει το βάρος της υπερβολικής γραφειοκρατίας, να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του επιχειρηματικού τομέα». 

Υπενθυμίζεται πως με το Brexit απαγορεύθηκε η ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης στις αρχές της φετινής χρονιάς, με το TheCityUK να τονίζει πως 9 μήνες μετά το Brexit, εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα και εταιρείες παροχής υπηρεσιών είχαν καταγράψει σημαντική αύξηση στα κόστη τους προκειμένου να διασφαλίσουν την έλευση ταλαντούχων εργαζομένων, ώστε να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή