Στα 80 δισ. ευρώ οι ευρωπαϊκοί πόροι την επόμενη 7ετία

Στα 80 δισ. ευρώ οι ευρωπαϊκοί πόροι την επόμενη 7ετία

Το Ταμείο Ανάκαμψης προγραμματίζει να επιχορηγήσει δαπάνες 3,2 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις δαπάνες 7,45 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ταμείο Ανάκαμψης προγραμματίζει να επιχορηγήσει δαπάνες 3,2 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις δαπάνες 7,45 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Συνολικά, ο κ. Σταϊκούρας είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι η χώρα θα λάβει τα επόμενα 7 έτη περίπου 80 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 (ΕΣΠΑ και Κοινή Αγροτική Πολιτική), καθώς και τους εναπομείναντες πόρους από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020.

Εως την 1η Οκτωβρίου είχαν ενταχθεί στο ΠΔΕ 38 δράσεις άνω των 5,5 δισ.

Τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν δρομολογηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις, έως την 1η Οκτωβρίου είχαν ενταχθεί στο ΠΔΕ 38 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5,5 δισ., σημειώνει το προσχέδιο.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τα δάνεια, αναφέρεται ότι η χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων θα πραγματοποιηθεί μέσω τριών διακριτών χρηματοδοτικών καναλιών: 1. Μέσω των διεθνών χρηματοδοτικών καναλιών, περιλαμβανομένων της  Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση  και την Ανάπτυξη (ΕΤΑΑ) 2. Μέσω των εμπορικών τραπεζών, ελληνικών αλλά και διεθνών και 3. Μέσω ενός ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών υπό την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).

Σε αυτό το πλαίσιο υπεγράφη ήδη η επιχειρησιακή συμφωνία με την ΕΤΕπ για αξιοποίηση ποσού έως 5 δισ. από το δανειακό σκέλος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ προετοιμάζεται η αντίστοιχη συμφωνία με την ΕΤΑΑ για συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Παράλληλα, δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για συμμετοχή και των εμπορικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Για το 2021 εκτιμάται εκταμίευση προς τα διεθνή και εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα ποσού ύψους 1,5 δισ. και για το 2022 ποσού ύψους 2 δισ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή