Οι εξαγωγές προτεραιότητα της «3άλφα»

Οι εξαγωγές προτεραιότητα της «3άλφα»

Στους κερδισμένους της πανδημίας, λόγω της μεγάλης αποθεματοποίησης σε όσπρια και ρύζια στην οποία προχώρησαν οι καταναλωτές ειδικά λίγο πριν από το πρώτο lockdown την άνοιξη του 2020, συγκαταλέγεται η «3άλφα»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους κερδισμένους της πανδημίας, λόγω της μεγάλης αποθεματοποίησης σε όσπρια και ρύζια στην οποία προχώρησαν οι καταναλωτές ειδικά λίγο πριν από το πρώτο lockdown την άνοιξη του 2020, συγκαταλέγεται η «3άλφα», με τον τζίρο και τα κέρδη της την περυσινή χρονιά να σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις των τουλάχιστον πέντε τελευταίων ετών. Με όχημα τις καλές επιδόσεις, η εταιρεία επιθυμεί το επόμενο διάστημα να ενισχύσει την εξωστρέφειά της, θέτοντας ως στόχο την επόμενη πενταετία οι εξαγωγές της να αντιστοιχούν στο 20%-25% του τζίρου της από μόλις 7% σήμερα, και να αξιοποιήσει την ολοένα και αυξανόμενη στροφή των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο προς τα φυτικής προέλευσης πρωτεϊνούχα προϊόντα.

Καθοριστικό ρόλο, πάντως, για την εξέλιξη των μεγεθών της το επόμενο διάστημα θα διαδραματίσει η πορεία των τιμών στις πρώτες ύλες, τιμές που έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 70% και οι οποίες σε ποσοστό 75% είναι εισαγόμενες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της «3άλφα», το 2020 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 27,97 εκατ. ευρώ έναντι 23,69 εκατ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας αύξηση 18,1%. Σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, η αγορά οσπρίων συνολικά εκτιμάται ότι ενισχύθηκε το 2020 κατά 30% περίπου. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 3,68 εκατ. ευρώ έναντι 1,68 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 2,25 εκατ. ευρώ έναντι 0,415 εκατ. ευρώ το 2019.

Το 2020 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 27,97 εκατ. ευρώ έναντι 23,69 εκατ. ευρώ το 2019.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 οι πωλήσεις καταγράφουν μείωση σε σύγκριση με το 2020 κατά 5%, σε σύγκριση, όμως, με το 2019 εμφανίζονται αυξημένες κατά περίπου 12%.

Το πώς τελικά θα διαμορφωθούν οι πωλήσεις και κυρίως η κερδοφορία της εταιρείας το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το εάν θα υπάρξουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα και συνέχιση των ανατιμήσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Αγη Καραγεωργίου, το 75% της πρώτης ύλης που χρησιμοποιεί η «3άλφα» είναι εισαγόμενη, καθώς η εγχώρια παραγωγή σε όσπρια είναι πολύ μικρή. Ωστόσο, μεσοσταθμικά η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών είναι της τάξης του 70%, με κάποια προϊόντα, όπως για παράδειγμα οι ψιλές φακές που αντιστοιχούν στο 25% του τζίρου της εταιρείας, να έχουν ανατιμηθεί κατά 80%. Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για το εάν η «3άλφα» έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις των προϊόντων της, ο κ. Καραγεωργίου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ακόμη δεν έχουμε προχωρήσει σε ανατιμήσεις. Είμαστε όμως μέρος μιας ευρύτερης αλυσίδας. Υπάρχει αρκετά μεγάλη πίεση. Πρέπει να φερθούμε υπεύθυνα και έναντι των λιανεμπόρων και έναντι των καταναλωτών». Σημειώνεται ότι όπως ο ίδιος επεσήμανε, η εταιρεία έχει ακόμη αποθέματα πρώτων υλών προ ανατιμήσεων και γι’ αυτό δεν έχει στείλει νέους τιμοκαταλόγους στα σούπερ μάρκετ.

Στην κατηγορία των οσπρίων η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση με μερίδιο αγοράς 38,3%, ενώ στην κατηγορία του ρυζιού το μερίδιό της είναι 11,1%, μετά την Agrino και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή