Επιφυλακτικότητα και χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικότητα και χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο

Οριακή άνοδος 0,09% για τον Γενικό Δείκτη, που έκλεισε στις 871,88 μονάδες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οριακά κέρδη και χαμηλό τζίρο κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου να κρίνει τη μάχη για το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, τη στιγμή που η επιφυλακτικότητα ήταν αισθητή στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και κατά το άνοιγμα της Wall Street, με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τις επόμενες κινήσεις της Fed αλλά και τις εξελίξεις με την κινεζική Evergrande να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Παρά τη σχετική σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη και τη θετική εκκίνηση του Οκτωβρίου, εγχώριοι αναλυτές συνιστούν προσοχή βραχυπρόθεσμα λόγω και της έντονης μεταβλητότητας που κυριαρχεί εδώ και καιρό αλλά και των διεθνών αβεβαιοτήτων, σημειώνοντας ότι το πιθανό εύρος τιμών και γι’ αυτή την εβδομάδα παραμένει η περιοχή μεταξύ 900 και 820 μονάδων.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,09% στις 871,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,36 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,10% στις 2.110,86 μονάδες, ενώ κατά 0,25% ενισχύθηκε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κλείνοντας στις 1.406,57 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε υποτονικός και χθες φθάνοντας τα 42,36 εκατ. ευρώ.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με κέρδη άνω του 1%, ενώ πιέσεις μεγαλύτερες του 2% δέχτηκαν ΑΔΜΗΕ και Jumbo, και ακολούθησαν οι ΕΛΠΕ, Lamda Development και Μυτιληναίος με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε σημειώνοντας άνοδο 1,18% στις 551,22 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +2,21%, την Alpha Bank στο +1,17%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,87% και τη Eurobank στο +0,61%,

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου των εισηγμένων ήταν ιδιαίτερα καλές, με τις πιθανότητες για ακόμα καλύτερα επόμενα τρίμηνα να είναι ισχυρές, ενώ παρά την πτωτική κίνηση του Χ.Α. τις τελευταίες ημέρες είδαμε τελείως διαφορετικές συμπεριφορές σε αρκετούς τίτλους, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance αναφερόμενος στα θετικά της αγοράς και στις προοπτικές του επόμενου διαστήματος.

Οπως προσθέτει, σίγουρα ο Οκτώβριος «ανήκει»στη ΔΕΗ, μια και τα μάτια των επενδυτών θα είναι στραμμένα πάνω της για την τιμή και τον τρόπο που θα γίνει η ΑΜΚ. Είναι δεδομένο ότι αποτελεί μια χαρακτηριστική ευκαιρία για τα funds και τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε μια εταιρεία που «αύριο»θα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παίκτης στις ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, ο κ. Ζαχαράκης αναφέρει πως η ζώνη των 890-910 μονάδων έχει γίνει, στην παρούσα φάση, σημαντική αντίσταση, με την τάση στην αγορά να παραμένει πτωτική. Σημαντική στήριξη αποτελεί το επίπεδο των 854 μονάδων ωστόσο, το οποίο εάν χαθεί –κάτι που έχει μικρότερες πιθανότητες τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο–η αγορά μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης προς τις 830 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα και τα νέα σε οικονομία και εταιρείες είναι θετικά, οπότε υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις, ασχέτως αν σε κάποιες περιπτώσεις είναι «απαιτητικές» καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή