Δοκιμάζονται οι αντοχές των ενεργειακών παρόχων, συναγερμός στη ΡΑΕ

Δοκιμάζονται οι αντοχές των ενεργειακών παρόχων, συναγερμός στη ΡΑΕ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη και με το ενδεχόμενο ενός συστημικού κινδύνου βρίσκεται η αγορά ηλεκτρισμού, καθώς άρχισαν να καταγράφονται τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια από τις συνεχείς πιέσεις των υψηλών τιμών χονδρεμπορικής. Το τελευταίο δίμηνο παρατηρείται αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εταιρειών προμήθειας προς τους διαχειριστές συστήματος και διανομής ρεύματος (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) και τον διαχειριστή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΔΑΠΕΕΠ).

Η εξέλιξη προκαλεί έντονες ανησυχίες, όχι μόνο στις αρμόδιες αρχές, τη ΡΑΕ και τους διαχειριστές, αλλά συνολικά στην αγορά, καθώς δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα σημάδια αποκλιμάκωσης των τιμών, που σημαίνει ότι το φαινόμενο μπορεί να εξελιχθεί σε συστημικό κίνδυνο όσο βαθαίνει η κρίση και οι εταιρείες προμήθειας αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσουν και προβλήματα εισπραξιμότητας, κάτι που θα περιορίσει περαιτέρω τη ρευστότητά τους και τις δυνατότητες να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Αυξάνονται ανησυχητικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη των εταιρειών προμήθειας προς τους διαχειριστές ρεύματος.

Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους διαχειριστές έχει ήδη χτυπήσει «καμπανάκι»στη ΡΑΕ –ως εποπτεύουσα Αρχή για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς– η οποία έχει σειρά επαφών με τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, για να λάβει εάν χρειαστεί μέτρα, ώστε να αποτρέψει τα χειρότερα για το σύνολο του κλάδου. Ηδη, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα πρώτο ανάχωμα, έχει υποχρεώσει τους προμηθευτές να καταβάλουν από 1 Οκτωβρίου εγγυητικές επιστολές για τις χρεώσεις που εισπράττουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ και του ΔΑΠΕΕΠ. Οι εγγυητικές επιστολές για το επόμενο εξάμηνο θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 18 Οκτωβρίου και η εκτίμηση που είχε εκφράσει δημοσίως σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας είναι ότι τρεις εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα και δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα κρίνουν ουσιαστικά τις αντοχές του πλέον αδύναμου κρίκου της λιανικής αγοράς, που είναι οι μικρές μη καθετοποιημένες εταιρείες που δεν διαθέτουν ισχυρούς κεφαλαιακά μετόχους. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, η ΡΑΕ βάσει του κώδικα λειτουργίας της αγοράς θα πρέπει να προχωρήσει σε ανάκληση αδειών. Το ζήτημα αξιολογείται εξαιρετικά ευαίσθητο και πολιτικά, καθώς θα ενισχύσει την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει γενικότερα στην οικονομία η κρίση των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών. Η αγορά ηλεκτρισμού, ωστόσο, μετά και την τραυματική εμπειρία του παρελθόντος, όταν «έσκασαν»η Energa και η Hellas Power, έχει θωρακιστεί θεσμικά για την αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων. Οι πελάτες εταιρειών που πιθανόν βρεθούν εκτός αγοράς θα μεταφερθούν αυτόματα στην Elpedison (για το ρεύμα) και την NRG (για το φυσικό αέριο) που έχουν αναλάβει για αυτή την περίοδο ρόλο τελευταίου καταφυγίου αντίστοιχα για τις δύο αγορές, όπου και μπορούν να παραμείνουν για διάστημα δύο μηνών μέχρι να επιλέξουν το νέο πάροχό τους. Mε την αγωνία των ανεξόφλητων οφειλών πορεύεται το σύνολο του κλάδου λιανικής, καθώς οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά συνεχίζουν να καλπάζουν και οι καταναλωτές θα δυσκολευτούν να πληρώνουν συνεχόμενα φουσκωμένους λογαριασμούς. Ηδη η εικόνα που μεταφέρεται από την αγορά είναι ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές ζητούν από τους παρόχους τους διευκολύνσεις αποπληρωμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή