Αττική: Μεγάλες αυξήσεις ενοικίων στις φθηνότερες περιοχές

Αττική: Μεγάλες αυξήσεις ενοικίων στις φθηνότερες περιοχές

Εντονη άνοδο συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές ενοικίασης κατοικιών στην Αττική

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη άνοδο συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές ενοικίασης κατοικιών στην Αττική. Μάλιστα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του δείκτη SPI (Spitogatos Property Index), πλέον έχει αρχίσει να «κλείνει η ψαλίδα» ανάμεσα στις πιο προσιτές περιοχές και τις πιο ακριβές, περιορίζοντας τις επιλογές όσων νοικοκυριών αναζητούν πιο φθηνή στέγη. Για παράδειγμα, κατά το τρίτο τρίμηνο οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται σε περιοχές όπως τα προάστια του Πειραιά με 14,7% και στο υπόλοιπο της Αττικής με 11,3%. Πλέον, το μέσο ζητούμενο ενοίκιο διαμορφώνεται σε 6,9 ευρώ/τ.μ. (προάστια Πειραιά) και 7,2 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα για το υπόλοιπο Αττικής.

Εχει αρχίσει να «κλείνει η ψαλίδα» ανάμεσα στις πιο προσιτές περιοχές και τις πιο ακριβές.

Μεγάλη αύξηση κατά 7,3% σημειώθηκε και στα δυτικά προάστια, όπου το μέσο ενοίκιο προσεγγίζει πλέον τα 7 ευρώ/τ.μ., όταν μέχρι πριν δύο – τρία χρόνια δεν ξεπερνούσε τα 4,5 ευρώ/τ.μ. Ασφαλώς, μεγάλη αύξηση με 10,5% καταγράφεται και στα βόρεια προάστια, όπου η μέση ζητούμενη τιμή αγγίζει τα 9,5 ευρώ/τ.μ. από 8,6 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Πρόκειται για άλλη μία ένδειξη του αυξημένου ενδιαφέροντος για περιοχές των βορείων προαστίων, καθώς όσοι δεν μπορούν να αγοράσουν, κινούνται για την ενοικίαση κατοικίας.

Στον αντίποδα, στο κέντρο της Αθήνας τα ενοίκια έχουν διατηρηθεί αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, σε 9 ευρώ/τ.μ., δείγμα ότι η αγορά έχει βρει την ισορροπία της, έστω και αν αυτή παραμένει σε αισθητά υψηλότερο επίπεδο, ακόμα και σε σύγκριση με τα χρόνια που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης. Πάντως, από την αρχή της πανδημίας οι τιμές των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας έχουν υποστεί μια διόρθωση της τάξης του 10%, καθώς στο απόγειό τους διαμορφώνονταν σε 10 ευρώ/τ.μ. Πολύ υψηλά παραμένουν τα ενοίκια και στα νότια προάστια. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή ανέρχεται σε 10,2 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 2,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή