Εμπόδιο στην ανάκαμψη το «χάσμα εμβολιασμού», σύμφωνα με το ΔΝΤ

Εμπόδιο στην ανάκαμψη το «χάσμα εμβολιασμού», σύμφωνα με το ΔΝΤ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «μεγάλο χάσμα του εμβολιασμού» η τεράστια απόσταση που χωρίζει τις ανεπτυγμένες από τις αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες σε ό,τι αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού και κατά συνέπεια η ίδια η πανδημία, είναι η τροχοπέδη που αναστέλλει την πλήρη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία ωστόσο υπογράμμισε ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει στο σύνολό της.

Η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος θα είναι χαμη-λότερη του 6%, τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστα- λίνα Γκεοργκίεβα.

Σε διαδικτυακή ομιλία της στο οικονομικό πανεπιστήμιο Μποκόνι της Ιταλίας, η κ. Γκεοργκίεβα αναφέρθηκε στην αναμενόμενη για την επόμενη εβδομάδα έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook) και τόνισε πως το Ταμείο θα χαμηλώσει τον πήχυ της ανάπτυξής της για το τρέχον έτος. Τώρα, το Ταμείο προβλέπει πως ο ρυθμός ανάκαμψης θα είναι χαμηλότερος τελικά από το 6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του, καθώς οι ευοίωνες αναπτυξιακές προοπτικές «σκιάζονται από πισωγυρίσματα»στο μέτωπο της πανδημίας. Προσέθεσε, πάντως, πως η σχετική έκθεση θα επιβεβαιώνει ότι οι περισσότερες οικονομίες ανά τον κόσμο ανακάμπτουν και θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα ανάπτυξής τους μέσα στο επόμενο έτος. Υπογράμμισε, όμως, πως αντιθέτως οι περισσότερες από τις αναδυόμενες οικονομίες θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια. Στο μεταξύ, οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν για το εκρηκτικό μείγμα προβλημάτων που μαστίζουν την παγκόσμια οικονομία, ενώ το στέλεχος «Δέλτα» του κορωνοϊού εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα, και στις ΗΠΑ οι πολιτικοί διαπληκτίζονται για το όριο χρέους της χώρας και τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Μεταξύ οικονομολόγων τείνει να επικρατήσει η άποψη πως η επέλαση του πληθωρισμού θα έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν στη λήψη περιοριστικών μέτρων και να επιβάλουν αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Πολλοί προεξοφλούν πως η παγκόσμια οικονομία θα επηρεαστεί άμεσα από τυχόν επιβράδυνση της Κίνας, συνεπακόλουθο της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την οικονομία της και έχει οδηγήσει σε διακοπές στη λειτουργία μονάδων της με αποτέλεσμα τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής της. Ηδη, οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες όπως οι Goldman Sachs και JP Morgan Chase έχουν υποβαθμίσει την πρόβλεψή τους για ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας. Αλλοι οικονομολόγοι προειδοποιούν, άλλωστε, πως αν επιβραδύνει η Κίνα και μειωθεί σημαντικά η βιομηχανική της παραγωγή, θα εκτοξευθούν οι τιμές προϊόντων και πρώτων υλών σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, το κόστος των καυσίμων και των τροφίμων βρίσκεται στα ύψη παγκοσμίως, ενώ ο συνωστισμός στα λιμάνια και οι ρωγμές στην εφοδιαστική αλυσίδα ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Οπως επισημαίνουν οικονομολόγοι του Bloomberg, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού εξακολουθούν να αποτελούν μείζον πρόβλημα για πολλούς εργοδότες. Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως κανένας από όλους αυτούς τους επιβαρυντικούς παράγοντες δεν έχει πλήξει, καίρια τουλάχιστον, την ανάκαμψη της οικονομίας. Ωστόσο ο συνδυασμός ετερόκλητων αρνητικών παραγόντων εμπνέει ανησυχία ότι μπορεί να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας και να επιταχυνθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή