Πώς θα μπει «χαλινάρι» σε τεχνολογικούς κολοσσούς

Πώς θα μπει «χαλινάρι» σε τεχνολογικούς κολοσσούς

Το μοντέλο των χρηματαγορών για ένα ανώτατο όριο στην αύξηση των χρηστών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τους χαράσσοντες πολιτική μετά τους ισχυρισμούς πληροφοριοδότριας δημοσίου συμφέροντος ότι η εταιρεία του Facebook θηρεύει τα κέρδη παρά ασχολείται με τον έλεγχο της ρητορικής μίσους. Και αυτά τα ερωτήματα είναι τα εξής: μήπως οι δράσεις αυτές του μέσου κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να απαντηθούν από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και αν ναι, με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό; Μία απάντηση ως προς το δεύτερο ερώτημα θα μπορούσε να είναι το να τεθεί ένα όριο στη δυνατότητα της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας να εγγράφει νέους χρήστες των υπηρεσιών της.

Oσοι ασκούν κριτική στο Facebook έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο και χώρο στα μέσα να διατυπώσουν τις απόψεις τους, ενώ οι πολιτικοί βρίσκονται σε κατάσταση εγρήγορσης. Η Φράνσις Χόγκεν, η οποία είχε διατελέσει διευθύντρια προϊόντος στην εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αναμενόταν χθες να καταθέσει στην αμερικανική Γερουσία. Αφορμή στάθηκε το ότι μίλησε την Κυριακή στην εκπομπή του CBS, «60 minutes» όπου ανέφερε με λεπτομέρειες τους τρόπους με τους οποίους, όπως η ίδια ισχυρίστηκε, το κοινωνικό δίκτυο δεν είχε λάβει μέτρα για να διαχειριστεί ένα κοινωνικό βλαβερό περιεχόμενο.

Με κάποιο τρόπο πρόκειται για επανάληψη ενός παλαιού μοτίβου. Η υπηρεσία ροής βίντεο YouTube, η οποία τελεί υπό την ιδιοκτησία του ομίλου της Alphabet, όπως και η Google, την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσε την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, διότι το περιεχόμενο αυτό είχε πλημμυρίσει την πλατφόρμα της.

Οι καταγγελίες, τις οποίες υπέβαλαν οι εργαζόμενοι του άλλου κολοσσού υψηλής τεχνολογίας της Amazon.com με αποδέκτη το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων, αυξήθηκαν δραστικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη έχουν πάμπολλες φορές καταθέσει ενώπιον των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, ενώ από την πλευρά της η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου επέβαλε πρόστιμο-ρεκόρ στο Facebook το 2019, το οποίο ανήλθε στα 5 δισ. δολάρια για θέματα παραβίασης της ιδιωτικότητας.

Το μοντέλο των χρηματαγορών για ένα ανώτατο όριο στην αύξηση των χρηστών.

Παρά ταύτα, η μηχανή παραγωγής κέρδους εξακολουθεί να δουλεύει ακατάπαυστα. Τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου για τη Facebook εκτινάχθηκαν κατά 56% σε ετήσια βάση και αυτή τη στιγμή στην ομώνυμη πλατφόρμα της διατηρεί 3,5 δισεκατομμύρια μέλη ως ενεργούς χρήστες.

Επιπλέον, οι πωλήσεις διαφημίσεων στο YouTube, όπου οι μηνιαίοι θεατές των βίντεό του ανέρχονται στα 2 δισεκατομμύρια, έχουν σημειώσει αύξηση 84%, ενώ και στην Αmazon παρατηρείται δραστική αύξηση. Οι ρυθμιστές αρχές που είναι αρμόδιες για την υψηλή τεχνολογία θα μπορούσαν να εμπνευσθούν από τους ομολόγους τους στις κεφαλαιαγορές.

Το 2018, αφότου ξέσπασε μια σειρά σκανδάλων με ψευδεπίγραφους λογαριασμούς καταθετών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε εντολή στην τράπεζα Wells Fargo να διατηρήσει τα περιουσιακά της στοιχεία κάτω από ένα επίπεδο, ήτοι μόλις χαμηλότερα των 2 τρισ. δολαρίων, έως ότου βελτιώσει τη διακυβέρνησή της και τη διαχείριση κινδύνου. Το ανώτατο όριο αυτό παραμένει εν ισχύι.

Πιθανώς οι αρμόδιοι θα μπορούσαν να θέσουν ένα ανώτατο όριο στην αύξηση των χρηστών ή των συνδρομητών, εφόσον έκριναν ότι θα είχε αποτέλεσμα άμεσα.

Αυτοί οι αριθμοί λειτουργούν ως εμμονή στους ομίλους της Σίλικον Βάλεϊ, διότι τροφοδοτούν την επιρροή τους, τα έσοδά τους αλλά και την πορεία της μετοχής τους. Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει προηγηθεί στο πεδίο αυτό: το Πεκίνο τον Ιούλιο απαγόρευσε στην εταιρεία διασύνδεσης οδηγών και επιβατών Didi Global να εξασφαλίσει νέους χρήστες, διότι εκκρεμούσε έρευνα σχετικά με την ασφάλεια δεδομένων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή