Ο στασιμοπληθωρισμός προ των πυλών της Ευρωζώνης

Ο στασιμοπληθωρισμός προ των πυλών της Ευρωζώνης

Το αφήγημα του στασιμοπληθωρισμού φαίνεται πως αρχίζει να σχηματίζεται στο μυαλό των επενδυτών και των αγορών. Εχουμε επισημάνει τον κίνδυνο αυτό τους τελευταίες μήνες, αλλά πλέον αυτός έχει γίνει περισσότερο πρόδηλος.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αφήγημα του στασιμοπληθωρισμού φαίνεται πως αρχίζει να σχηματίζεται στο μυαλό των επενδυτών και των αγορών. Εχουμε επισημάνει τον κίνδυνο αυτό τους τελευταίες μήνες, αλλά πλέον αυτός έχει γίνει περισσότερο πρόδηλος. Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις μας για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και της Ευρωζώνης το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2021 διαμορφώνονται σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο, ενώ διαπιστώνουμε ορισμένους κινδύνους. Η πρόσφατη άνοδος στις τιμές της ενέργειας αυξάνει αυτούς τους κινδύνους τόσο για τους τελευταίους μήνες του 2021 όσο και τους πρώτους του 2022. Πιθανώς να κλονίσουν την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρήσεων και να περιστείλουν τα κέρδη στα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό εισοδήματα. Εντούτοις, οι βραχυπρόθεσμες απειλές, όπως οι ελλείψεις προμηθειών, οι τιμές της ενέργειας, η Κίνα, ο πληθωρισμός κ.ά. δεν μεταβάλλουν τη μεγαλύτερη εικόνα.

Η πρόσφατη αύξηση στις τιμές της ενέργειας επιταχύνει την άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Οι καταναλωτές διατηρούν καλύτερους ισολογισμούς από εκείνους τους οποίους είχαν πριν ξεσπάσει η πανδημία. Οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, τις οποίες σώρευσαν από το πρώτο τρίμηνο του 2020 έως το πρώτο τρίμηνο του 2021, συμποσούνται στο 16% της ιδιωτικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ για το 2019, στο σχεδόν 14% για τη Βρετανία και στο περίπου 11% για την Ευρωζώνη. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις θέλουν να επενδύσουν περισσότερα. Αφ’ ης στιγμής οι ελλείψεις στις προμήθειες αρχίσουν να υποχωρούν πιθανώς κατά τη διάρκεια του 2022, εμείς αναμένουμε η πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας να καταστεί και πάλι σταθερή. Αναφορικά τώρα με τον δείκτη του πληθωρισμού, αυτός ενδεχομένως να δείξει αξιοσημείωτη άνοδο τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη και να διατηρηθεί ψηλά στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η σύγκριση σε δωδεκάμηνη βάση διογκώνει τη δυναμική του, διότι οι τιμές πολλών ειδών ήταν ασυνήθιστα χαμηλές στη χρονιά της πανδημίας, δηλαδή την περυσινή.

Εάν εξαιρεθεί ο παράγοντας αυτός, τότε οι πιέσεις από τον πληθωρισμό παραμένουν υποτονικές στην Ευρωζώνη και είναι λιγότερο έντονες από εκείνες που υποδηλώνουν οι ετήσιοι δείκτες στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επί παραδείγματι, εάν συγκρίνουμε τις τιμές του φετινού Σεπτεμβρίου με τις αντίστοιχες πριν ξεσπάσει η πανδημία, δηλαδή με αυτές του Σεπτεμβρίου του 2019, τότε σε ετήσια βάση έχουμε στην Ευρωζώνη δείκτη πληθωρισμού της τάξεως του 1,5%, ήτοι πολύ χαμηλότερο από τον ετήσιο του 3,4%. Προϊόντος δε του 2022, από την πλευρά μας αναμένουμε σημαντική πτώση του δείκτη, ούτως ώστε σε ετήσια βάση να διαμορφωθεί στο σχεδόν 3% στις ΗΠΑ, στο 2,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο 1,5% στην Ευρωζώνη του χρόνου το φθινόπωρο. Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος στις ΗΠΑ και στη Βρετανία ή θα αυξηθεί περισσότερο στην Ευρωζώνη από όσο εκτιμούν οι αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή